1.  The planet which is farthest from the Sun is

a

  Saturn

b

 Neptune

c

 Uranus

d

 Pluto

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

2.  A watt meter can be connected to a high current circuit by using

a

  Potential transformer

b

 Current transformer

c

 Eddy current transformer

d

 Shunt

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

3.  Which of the following voltmeters should be selected for most accurate reading?

a

  100 V, 100 ohms/volt

b

 100 V, 1 A

c

 100 V, 1 mA

d

 100 V, 100 mA

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

4.  In what year did the Symantec Corporation first release Norton Antivirus?

a

  1988

b

 1990

c

 1995

d

 1997

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

5.  The insulation resistance of cables, transformers etc is measured by following instrument

a

  Kelvin bridge

b

 Wheatstone bridge

c

 Meggar

d

 Decade box

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

6.  If the supply terminals of D.C shunt motor are interchanged, then

a

  The direction of rotation will reverse

b

 Motor will stop

c

 Motor speed will increase

d

 Motor will run at its normal speed in the same direction as it was running

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

7.  What is an FET?

a

  Field Effect Transformer

b

 French Energy Transfer

c

 Field Effect Transistor

d

 Farad Effect Transformer

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

8.  What is the S.I. unit of temperature?

a

  Centigrade

b

 Kelvin

c

 Fahrenheit

d

 Celsius

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

9.  Soap is a mixture of sodium or potassium salts of

a

  Glycerol

b

 Tricarboxylic acids

c

 Dicarboxylic acids

d

 Monocarboxylic acids

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

10.  Which of the following is in liquid form at room temperature?

a

  Francium

b

 Sodium

c

 Lithium

d

 Cerium

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

11.  Nuclear fission is caused by the impact of

a

  Proton

b

 Neutron

c

 Deuteron

d

 Electron

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

12.  Washing soda is the common name for

a

  Sodium bicarbonate

b

 Calcium carbonate

c

 Calcium bicarbonate

d

 Sodium carbonate

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

13.  The luster of a metal is due to

a

  Presence of free electrons

b

 Its high density

c

 Its high polishing

d

 Its chemical inertness

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

14.  Which of the following acts as a resistance against in the body?

a

  Vitamins

b

 White corpuscles

c

 Red corpuscles

d

 Carbohydrates

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

15.  Fathometer is used to measure

a

  Earthquakes

b

 Ocean depth

c

 Sound intensity

d

 Rainfall

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers