16.  Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?

a

  Bark and leaf

b

 Leaf and other chloroplast bearing parts

c

 Roots and chloroplast bearing parts

d

 Stem and leaf

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

17.  Lately you hear a clatter from your computer, especially when you load a program or call up information. What's going on?

a

  Your hard disk may be headed for failure

b

 It's infested with reindeer

c

 A loud metallic clatter is normal

d

 A loose wire is hitting the cooling fan

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

18.  The best way to tackle local environmental problems is to

a

  Implement environmental laws strictly

b

 Provide environmental education to the local people and create awareness

c

 Use the local administrative machinery

d

 Leave it to the local public to decide

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

19.  Lux is the SI unit of

a

  Intensity of illumination

b

 Luminous flux

c

 Luminous intensity

d

 Luminous efficiency

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

20.  Name the terminals of a BJT.

a

  Anode, Cathode, Triode

b

 Positive, Negative, Neutral

c

 Drain, Gate, Source

d

 Emitter, Base, Collector

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

21.  What do we call a collection of two or more computers that are located within a limited distance of each other and that are connected to each other directly or indirectly?

a

  Wide Area Network

b

 Intranet

c

 Internet

d

 Local Area Network

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

22.  Normal adult human male has

a

  18 gram of haemoglobin/100 gram of blood

b

 10 gram of haemoglobin/100 gram of blood

c

 14 gram of haemoglobin/100 gram of blood

d

 24 gram of haemoglobin/100 gram of blood

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

23.  HTML is used to:

a

  Translate one language into another

b

 Solve equations

c

 Plot complicated graphs

d

 Author WebPages

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

24.  Super conductivity is a phenomenon in which the resistance of a substance

a

  Decreases with temperature

b

 Becomes zero at very low temperature

c

 Increases with temperature

d

 Does not change with temperature

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

25.  Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of

a

  Rocks

b

 Soil

c

 Monuments

d

 Fossils

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

26.  Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear?

a

  1828

b

 1831

c

 There is no sure date

d

 1825

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

27.  The branch of science that studies cells is called

a

  Cytology

b

 Homoplasty

c

 Entomology

d

 Hormonology

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

28.  Most commonly used bleaching agent is

a

  Chlorine

b

 Carbon dioxide

c

 Alcohol

d

 Sodium chloride

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

29.  Which of these is a documented hoax virus?

a

  Merry Xmas

b

 McDonalds screensaver

c

 Adolph

d

 Alien.worm

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

30.  Plants absorb most part of water needed by them through their

a

  Embryonic zone

b

 Root hairs

c

 Growing point

d

 Zone of elongation

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers