31.  Norepinephrine increases

a

  Saliva production

b

 Urine production

c

 Respiration

d

 Blood pressure

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

32.  The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is

a

  Peat

b

 Bitumen

c

 Lignite

d

 Anthracite

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

33.  Pollination is best defined as

a

  Germination of pollen grains

b

 Growth of pollen tube in ovule

c

 Transfer of pollen from anther to stigma

d

 Visiting flowers by insects

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

34.  Who invented the Spinning Jenny?

a

  Peter Hargreaves

b

 Thornton Hargreaves

c

 Simon Hargreaves

d

 James Hargreaves

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

35.  It takes much longer to cook food in the hills than in the plains, because

a

  In the hills the humidity is high and therefore a lot of heat is absorbed by the atmosphere leaving very little heat for cooking

b

 Due to low atmospheric pressure on the hills, the water boils at atemperature higher than 100°C and therefore water takes longer to boil

c

 In the hills the atmospheric density is low and therefore a lot of heat is lost to the atmosphere

d

 In the hills the atmospheric pressure is lower than that in the plains and therefore water boils at a temperature lower than 100°C causing an increase in cooking time

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

36.  Mesons are found in

a

  Cosmic rays

b

 Gamma rays

c

 X-rays

d

 Laser beam

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

37.  The number of waves in n × 10th Bohr's orbit are

a

  n-2

b

 n2

c

 n

d

 n3

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

38.  Malfunctioning of which of the following organs causes jaundice?

a

  Liver

b

 Stomach

c

 Kidney

d

 Pancreas

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

39.  The home page of a web site is:

a

  The largest page""

b

 The first page

c

 The first page

d

 The most colourful page

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
","

40.  The frequency of which of the following is the highest?

a

  Radio waves

b

 Gamma rays

c

 Micro waves

d

 Light waves

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

41.  N2 content is kept constant in the biosphere due to

a

  Nitrogen cycle

b

 N2 fixation

c

 Industrial pollution

d

 Absorption of N2

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

42.  This English inventor is known as the 'Father of Computing'.

a

  J. Presper Eckert

b

 Philo Farnsworth

c

 Charles Babbage

d

 John Mauchly

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

43.  Modem stands for:

a

  Monetary Devaluation Exchange Mechanism

b

 Modulator Demodulator

c

 Memory Demagnetization

d

 Monetary Demarcation

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

44.  How many colours the sunlight spectrum has?

a

  Four

b

 Five

c

 Seven

d

 Three

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

45.  The copper losses in a transformer at half load compared to those at full load will be

a

  2 times

b

 Same

c

 One-fourth

d

 Half

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers