46.  Computers calculate numbers in what mode?

a

  None of the above

b

 Octal

c

 Binary

d

 Decimal

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

47.  To produce sound it is necessary that

a

  The source should execute longitudinal vibrations

b

 The source may execute any type of vibrations

c

 The source should execute transverse vibrations

d

 The vibrations of source are not necessary

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

48.  Water is a good solvent of ionic salts because

a

  It has a high dipole moment

b

 It has a high boiling point

c

 It has a high specific heat

d

 It has no colour

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

49.  The ore which is found in abundance in India is

a

  Fluorspar

b

 Magnetite

c

 Bauxite

d

 Monazite

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

50.  What is the instrument that determines specific gravity of liquids?

a

  Gravimeter

b

 Hydrometer

c

 Hypsometer

d

 Hygrometer

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

51.  Primary rainbow is formed when light suffers

a

  Either one or two internal refractions before emerging out of the drop

b

 No internal refraction

c

 Two internal refractions before emerging out of the drop

d

 One internal refractions before emerging out of the drop

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

52.  The names of the scientists, Newlands, Mendeleev, and Meyer are associated with the development of

a

  Discovery of elements

b

 Atomic structure

c

 Metallurgy

d

 Periodic table of contents

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

53.  From which mineral is radium obtained?

a

  Pitchblende

b

 Rutile

c

 Haematite

d

 Limestone

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

54.  A transformer is used to

a

  Convert DC into AC

b

 Increase or decrease AC voltage

c

 Decrease DC voltage

d

 Increase DC voltage

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

55.  Name the instrument used to measure relative humidity

a

  Hygrometer

b

 Mercury Thermometer

c

 Hydrometer

d

 Barometer

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

56.  The speed of induction motor is

a

  Synchronous speed × (1- slip)

b

 Synchronous speed

c

 Synchronous speed × slip

d

 Synchronous speed/(1- slip)

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

57.  The type of glass used in making lenses and prisms is

a

  Pyrex glass

b

 Flint glass

c

 Jena glass

d

 Soft glass

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

58.  Most of the red, blue and purple colours of plants are due to a pigment called

a

  Chlorophyll

b

 Carotene

c

 Xanthophylls

d

 Anthocyanin

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

59.  Velocity of wind is measured by

a

  Tachometer

b

 Audiometer

c

 Speedometer

d

 Anemometer

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

60.  Primary phloem develops from

a

  Lateral meristem

b

 Provascular tissue

c

 Protoderm

d

 Extrastelar cambium

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers