61.  The gas used for artificial ripening of green fruit is

a

  Ethylene

b

 Carbon dioxide

c

 Acetylene

d

 Ethane

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

62.  Which metal pollute the air of a big city?

a

  Chromium

b

 Lead

c

 Copper

d

 Cadmium

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

63.  Process of cell division can take place by

a

  None of these

b

 Fusion

c

 Mitosis

d

 Heterosis

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

64.  An induction motor is

a

  Self-starting with small torque than rated torque

b

 Self-starting with high torque

c

 Self-starting with infinite torque

d

 Self-starting with zero torque

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

65.  Which of the following is not a valid domain name?

a

  www.yahoo.com

b

 www.yahoo.co.uk

c

 www.yahoo.co.in

d

 www.com.yahoo

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

66.  Magnetism at the centre of a bar magnet is

a

  Zero

b

 Minimum

c

 Maximum

d

 Minimum or maximum

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

67.  Intensity of sound at a point is __________ its distance from the source.

a

  Directly proportional to square of

b

 Inversely proportional to square of

c

 Inversely proportional to

d

 Directly proportional to

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

68.  Who invented Airship (rigid)?

a

  Roger Bacon

b

 Dr. Alan M. Turing

c

 G. Ferdinand Von Zeppelin

d

 Otto

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

69.  What Elmer A. Sperry invented?

a

  Hydroplane

b

 Magnetic compass

c

 Gyrocompass

d

 Hydraulic turbine

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

70.  Which parameter is increased by step up transformer?

a

  Voltage

b

 Resistance

c

 Current

d

 Frequency

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

71.  In the 1700s, who would pay the postage fee for letters before the stamp was invented?

a

  The sender

b

 The receiver of the letter

c

 The post office

d

 There was no fee

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

72.  RAM stands for:

a

  Read A Manual

b

 Really Annoying Machine

c

 Real Absolute Memory

d

 Random Access Memory

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

73.  Among the various allotropes of carbon,

a

  Diamond is the hardest, graphite is the softest

b

 Diamond is the hardest, lamp black is the softest

c

 Coke is the hardest, graphite is the softest

d

 Diamond is the hardest, coke is the softest

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

74.  Plants have _________ while animals lack it.

a

  Starch

b

 Protein

c

 Fat

d

 Cellulose

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

75.  When was the game Frisbee invented?

a

  1870s

b

 1900s

c

 1920s

d

 1890s

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers