76.  Which of the following is not a programming language?

a

  C++

b

 Java

c

 Basic

d

 Turing

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

77.  For galvanizing iron which of the following metals is used?

a

  Zinc

b

 Copper

c

 Aluminium

d

 Lead

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

78.  Joule is the unit of

a

  Pressure

b

 Temperature

c

 Energy

d

 Heat

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

79.  Most modern TV's draw power even if turned off. The circuit the power is used in does what function?

a

  Color balance

b

 Remote control

c

 High voltage

d

 Sound

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

80.  When were blue jeans invented?

a

  1850s

b

 1860s

c

 1900s

d

 1870s

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

81.  Wood is the main raw material for the manufacture of

a

  Gun powder

b

 Paint

c

 Paper

d

 Ink

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

82.  When a ship crosses the International Date Line from West to East

a

  It gains half a day

b

 It gains one day

c

 It loses half a day

d

 It losses one day

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

83.  Solar Cell converts

a

  Solar energy into sound energy

b

 Solar energy into electrical energy

c

 Light energy into heat energy

d

 Solar energy into heat energy

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

84.  Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

a

  Lead

b

 Tin

c

 Zinc

d

 Mercury

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

85.  The untreated paper falls in the following class of insulation

a

  E

b

 A

c

 O

d

 B

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

86.  Who came up with the idea for INSTANT MASHED POTATO?

a

  W. Raleigh

b

 S. Tuberosum

c

 E. Asselbergs

d

 K. Edwards

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

87.  Air is a/an

a

  Compound

b

 Mixture

c

 Element

d

 Electrolyte

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

88.  Which amongst the following has the lowest metabolic rate of oxygen consumption (mm3/g hour)?

a

  Elephant

b

 Horse

c

 Man

d

 Dog

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

89.  An aeroplane is flying horizontally with a velocity of 600 km/h and at a height of 1960 m. When it is vertically at a point 'A' on the ground a bomb is released from it. The bomb strikes the ground at point 'B'. The distance 'AB' is

a

  1200 m

b

 33 km

c

 0.33 km

d

 3.33 km

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

90.  Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

a

  Free nitrogen

b

 Proteins

c

 Ammonia

d

 Urea

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers