946.  In which decade was the telegraph invented?

a

  1840s

b

 1810s

c

 1870s

d

 1890s

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

947.  The letters, DOS stand for:

a

  Data Out System""

b

 Data Operating System

c

 Disk Operating System

d

 Disk Operating System

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :
","

948.  A D.C voltmeter can be directly used to measure

a

  Insulation resistance

b

 Power factor

c

 Polarity

d

 Frequency

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

949.  The internal resistance of all milliammeter must be very low for

a

  High accuracy

b

 Maximum voltage drop across the meter

c

 High resistance

d

 Minimum effect on the current in the circuit

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

950.  Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

a

  Collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere

b

 Action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen

c

 Lightning discharge in atmosphere

d

 Action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

951.  Atoms are composed of

a

  Electrons and protons

b

 Electrons only

c

 Protons only

d

 Electrons and nuclei

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

952.  Superconductors are substances which

a

  Offer no resistance to the flow of electricity

b

 Conduct electricity at high temperatures

c

 Offer high resistance to the flow of current

d

 Conduct electricity at low temperature

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

953.  Movement of cell against concentration gradient is called

a

  Active transport

b

 Osmosis

c

 Diffusion

d

 Passive transport

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

954.  The sampling rate, (how many samples per second are stored) for a CD is?

a

  48 kHz

b

 48.4 kHz

c

 44.1 kHz

d

 22,050 Hz

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

955.  An under-excited synchronous motor draws current at

a

  Unity power factor (p.f)

b

 Lagging p.f

c

 Leading p.f

d

 Leading/lagging depending on the underload/overload

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

956.  The first step to getting output from a laser is to excite an active medium. What is this process called?

a

  Pumping

b

 Priming

c

 Exciting

d

 Raising

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

957.  Of the following foods, which one is the best source of protein?

a

  Milk

b

 Lettuce

c

 Fish

d

 Butter

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

958.  Movements due to light are shown by

a

  Flowering plants

b

 Lower plants

c

 All land plants

d

 All the plants

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

959.  Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?

a

  Norfolk

b

 Lancashire

c

 Staffordshire

d

 Yorkshire

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

960.  In the structure of Anti-Matter, the Electron is equivalent to

a

  Photon

b

 Muon

c

 Quark

d

 Positron

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers