91.  The blood pressure of a young male human being is

a

  110/70

b

 135/90

c

 140/100

d

 120/80

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

92.  The largest planet of the solar system is

a

  Saturn

b

 Earth

c

 Mars

d

 Jupiter

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

93.  Oxyreductases, transferases, hydrolases, lyases, isomerases and ligases are all classes of

a

  Vitamins

b

 Proteins

c

 Hormones

d

 Enzymes

Answer & Explanation
Answer : Option D
Explanation :

94.  Penicillin was invented by

a

  A. Fleming

b

 Gregory Mendal

c

 Paul Ehrlich

d

 Dr Jonas E. Salk

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

95.  Which of the following motors is usually used in household refrigerator?

a

  Synchronous motor

b

 Single phase induction motor (split phase start or induction run motor)

c

 D.C shunt motor

d

 Reluctance motor

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

96.  The number of water molecules present in a drop of water (volume0.0018 ml) at room temperature is

a

  6.023 × 1019

b

 1.568 × 103

c

 6.023 × 1023

d

 4.84 × 1017

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

97.  Penicillin is widely used as

a

  An antiseptic

b

 An antibiotic

c

 A disinfectant

d

 An insecticide

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

98.  The electron was first identified by

a

  J. J. Thompson

b

 James Chadwick

c

 D. Rutherford

d

 J. Kepler

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

99.  Mutation is

a

  A change that is inherited

b

 A factor responsible for plant growth

c

 A change which affects the offspring of F2 generation only

d

 A change which affects the parents

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

100.  Which of the following causes Poliomyelitis?

a

  Enterovirus

b

 Dengue virus

c

 Mumps virus

d

 Rhabdovirus

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

101.  It is possible to extend the range of an A.C ammeter by using

a

  Inductor coil

b

 Shunt

c

 Current transformer (CT)

d

 Capacitor

Answer & Explanation
Answer : Option C
Explanation :

102.  RDX is

a

  A gene

b

 An explosive

c

 A chemical used in the manufacture of fertilisers

d

 An instrument to measure blood pressure

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

103.  Which of the following is not an isotope of hydrogen?

a

  Protium

b

 Yttrium

c

 Tritium

d

 Deuterium

Answer & Explanation
Answer : Option B
Explanation :

104.  A computer virus that actively attacks an anti-virus program or programs in an effort to prevent detection is:

a

  Retrovirus

b

 Trojan

c

 Worm

d

 Ghost virus

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :

105.  The metal that is usually extracted from sea water is

a

  Mg

b

 Ca

c

 Na

d

 K

Answer & Explanation
Answer : Option A
Explanation :



Sponsored Links

General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
General Knowledge Questions and Answers