1.  As we all know, Govt of India collects tax revenue on various activities in the country. Which of the following is a part of the tax revenue of the Govt?
1 . Tax on Income
2 . Tax on Expenditure
3 . Tax on Property or Capital Asset
4 . Tax on Goods and Services

a

  Both 1 and 2 only

b

 Both 1 and 4 only

c

 All the above

d

 Only 2, 3 and 4

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Kisan Credit Card Scheme (KCC) was introduced in 1998-99 to improve the credit delivery to farmers. Which one of the following does not operate this scheme?

a

  NABARD

b

 Co-operative Banks

c

 Regional Rural Banks

d

 Schedules Commercial Banks

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  PMJDY offers unbanked persons easy access to banking services and awareness about financial products through financial literacy programmes. In addition, they receive a RuPay debit card, with inbuilt accident insurance cover of , and access to overdraft facility upon satisfactory operation of account or credit history of months.

a

  1 lakh, 6 months

b

 7 lakh, 3 months

c

 5 lakh, 4 months

d

 3 lakh, 10 months

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Which among the following are known as Narrow Money?

a

  M1 and M2

b

 M2 and M3

c

 M3 and M4

d

 M1 and M2

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  In India, Scheduled Commercial Banks are those Banks included?

a

  In the 2nd Schedule of RBI Act 1934

b

 In the 2nd Schedule of BR Act 1949

c

 In the 2nd Schedule of NI Act 1881

d

 In the 2nd Schedule of Companies Act 1956

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  The Reserve Bank of India is planning to launch a new category of banks called D-SIB. What does D-SIB stands for

a

  Domestic Systematically Important Banks

b

 Domestic Saving & Investment Banks

c

 Domestic Synchronised Important Banks

d

 Domestic Synchronised Improvised Banks

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  An increase in CRR by RBI leads to

a

  Decrease in deposit

b

 Increase in deposit

c

 Increase in lendable resources

d

 Decrease in lendable resources

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  The Reserve Bank of India has asked banks authorised to deal in foreign exchange (Authorised Dealer-I Banks) to share data with- ?

a

  Ministry of Finance

b

 Securities and Exchange Board of India

c

 Directorate of Revenue Intelligence

d

 Intelligence Bureau

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  Which of these facilities is given by RBI to the banks for inter-bank transactions?

a

  RTGS

b

 SWIFT

c

 M-PESA

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Who will act as the banker to the Government of India?

a

  State Bank of India

b

 Reserve Bank of India

c

 NABARD

d

 Nationalised Banks

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Which discussing investments there is mention of short-term government security? What is this type of investment known as?

a

  Debenture

b

 Mutual fund

c

 Treasury bill

d

 Share

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  Banks, today, in addition to normal banking services, offer which of the following services? [Corporation Bank 2011]

a

  Internet Banking

b

 Depository Services

c

 Financial Counselling Services

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  The United Forum of Bank Unions has decided to observe July the 48th anniversary of nationalisation of major banks, as 'Save public sector banks' day.

a

  July 18th

b

 July 19th

c

 July 20th

d

 July 17th

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  Banks importing gold and precious metals will have to pay percent tax under the GST which can be claimed as input tax credit.

a

  1 percent

b

 7 percent

c

 3 percent

d

 5 percent

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  Insurance of means insurance of buildings, machinery, stocks etc against Fire and Allied Perils, Burglary Risks and so on.

a

  wealth

b

 demand

c

 property

d

 capital

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers