16.  PMJJBY, PMSBY and APY is a

a

  Corporate Scheme

b

 Micro Scheme

c

 Jansuraksha Scheme

d

 Saving Scheme

Answer & Explanation
Answer : Option C

17.  An institution which accepts deposits, makes business loans and offers related services is called

a

  Saving bank

b

 Commercial bank

c

 Investment bank

d

 Development bank

Answer & Explanation
Answer : Option B

18.  The Vedic word Kusidin refers to ?

a

  A banker

b

 An usurer

c

 A farmer

d

 A trader

Answer & Explanation
Answer : Option B

19.  The legal relationship between a bank and its customer is a kind of
1 . debtor and creditor.
2 . principal and agent.
3 . pledgor and pledgee.
4 . mortgagor and mortgage.
Select the correct answer using the codes given below:

a

  1 and 3

b

 1, 3 and 4

c

 All the above

d

 1 and 2

Answer & Explanation
Answer : Option C

20.  RBI has recently constituted an expert committee to look into a range of issues relating to classification of bad loans, rising incidents of frauds and effectiveness of audits. The committee under the chairmanship of

a

  Usha Ananthasubramanian

b

 Arvind Subramanian

c

 YH Malegam

d

 Vimal Jalan

Answer & Explanation
Answer : Option C

21.  What does C in BBPCU stand for?

a

  Central

b

 Console

c

 Centralised

d

 Collection

Answer & Explanation
Answer : Option A

22.  Base rate is the rate below which no bank can allow their lending to anyone. Who sets-up this 'Base rate' for banks?

a

  Individual Banks' Board

b

 Ministry of Commerce

c

 Ministry of Finance

d

 RBI

Answer & Explanation
Answer : Option A

23.  The base year for Consumer Index has now been revised from 1982 to

a

  1990

b

 1991

c

 1996

d

 2001

Answer & Explanation
Answer : Option D

24.  Which of the following do you think is the accepted practice for banks?

a

  Banks offer higher interest rates to senior citizens on their fixed deposits as compared to others

b

 Banks charge lesser interest from senior citizens on their personal loans

c

 Senior citizens can open bank accounts without the need to follow KYC norms

d

 Senior citizens are not permitted to use mobile banking

Answer & Explanation
Answer : Option A

25.  The Reserve Bank of India on 1 April 2014 adopted the Consumer Price Index (CPI) as the key measure of Inflation. It was adopted in the first bi-monthly monetary policy statement for 2014-1 5. It was adopted on the basis of recommendations of which Committee report?

a

  Urjit R Patel Committee

b

 A Ghosh Committee

c

 C Rao Committee

d

 Bhagwati Committee

Answer & Explanation
Answer : Option A

26.  According to Reserve Bank of India's latest study, which one of the following states ranks as the best performing state in most of the key fiscal parameters?

a

  Gujarat

b

 Kerala

c

 Chhattisgarh

d

 Odisha

Answer & Explanation
Answer : Option C

27.  NFS is the largest network of shared automated teller machines in India. What is the full form of NFS?

a

  National Financial Switch

b

 National Financial Service

c

 National Financial System

d

 National Financial Security

Answer & Explanation
Answer : Option A

28.  India's foreign exchange reserves hit a life-time high of 424.361 billion US dollar after rising by
1 .828 billion dollars in the week to 30th March 2018. The foreign reserves are managed by

a

  Ministry of Finance

b

 Government of India

c

 Reserve Bank of India

d

 Export-Import Bank of India

Answer & Explanation
Answer : Option C

29.  In a company, the use of price-sensitive corporate information by the company people to make gains or cover losses is known as

a

  insider trading

b

 future trading

c

 foreign trading

d

 stock trading

Answer & Explanation
Answer : Option A

30.  is the economic device whereby the individual or business pays a cost (premium) in exchange for protection against financial loss.

a

  Coverage

b

 Insured

c

 Endorsement

d

 Insurance

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers