31.  SIDBI set up on 2nd April under an Act of Indian Parliament, acts as the Principal Financial Institution for Promotion, Financing and Development of the Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) sector as well as for coordination of functions of institutions engaged in similar activities.

a

  1956

b

 1999

c

 1992

d

 1990

Answer & Explanation
Answer : Option D

32.  Which of the following schemes has been launced specifically for helping Senior Citizens to avail loan by mortgage of their residential property?

a

  English Mortgage Scheme

b

 Senior Capital Loan Scheme

c

 Reverse Mortgage Loan Scheme

d

 DEMAT Account Scheme

Answer & Explanation
Answer : Option C

33.  Banks in India are governed by BR Act 1949. What does 'BR' stands for?

a

  Banks Registration

b

 Banking Re-organization

c

 Banking Regulation

d

 Banking Rights

Answer & Explanation
Answer : Option C

34.  What does the letter V denotes in the term VAT as used in banking world?

a

  Valuable

b

 Various

c

 Vendor

d

 Value

Answer & Explanation
Answer : Option D

35.  Demand pull inflation can be caused by money factors including

a

  a fall in the consumption expenditure

b

 a sharp increase in the unemployment

c

 a steep reduction in the direct taxation

d

 an increase in the income tax

Answer & Explanation
Answer : Option C

36.  Many times we read in newspapers/- magazines about the increase or decrease in tax collection. Which of the following taxes is not included in the tax collection levied by the Union Government?

a

  Property Tax

b

 Education Cess

c

 Corporate Tax

d

 Income Tax

Answer & Explanation
Answer : Option B

37.  Which bank has launched India's first contact less mobile payment solution-?

a

  ICICI

b

 Kotak Mahindra Bank

c

 IndusInd Bank

d

 South Indian Bank

Answer & Explanation
Answer : Option A

38.  Indian Bank is an Indian state-owned fi- nancial services company established in 1907 and headquartered in

a

  Mumbai

b

 Kolkata

c

 Chennai

d

 New Delhi

Answer & Explanation
Answer : Option C

39.  Which of the following Bank has partnered with credit profiler CreditVidya to improve the lender's customer experience recently?

a

  Yes Bank

b

 RBL Bank

c

 Karnataka Bank

d

 South Indian Bank

Answer & Explanation
Answer : Option B

40.  The Reserve Bank of India has asked all the banks to install Note Sorting Machines in the branches. How will this help banks and the general public?
1 . The machines will check for counterfeit notes and drop these from circulation.
2 . This will help banks to count the notes quickly and accurately.
3 . This will help in sorting out soiled notes so that they are not reissued by the banks.

a

  Only 2

b

 Only 1

c

 Only 3

d

 Only 1 & (2)

Answer & Explanation
Answer : Option A

41.  Idea of insuring deposits kept with banks received attention for the first time in the year 1948 after the banking crises in?

a

  Maharashtra

b

 Karnataka

c

 AP

d

 Bengal

Answer & Explanation
Answer : Option D

42.  The government of India and Asian Development Bank (ADB) signed a$ 110 million loan to finance the upgrade of 2, 800 kilometers all-weather rural roads in the State of Madhya Pradesh. Headquarters of ADB is in

a

  Jakarta

b

 Manila

c

 Vienna

d

 Tokyo

Answer & Explanation
Answer : Option B

43.  RBI can issue bank notes of maximum denomination

a

  Rs. 1000

b

 Rs. 500

c

 Rs. 10000

d

 Rs. 20000

Answer & Explanation
Answer : Option C

44.  Which of the following measures can check Inflation?

a

  Surplus Budgeting

b

 Increase in direct taxation

c

 Curtailment in public expenditure

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

45.  Which of the following means 'indorsement in blank' of an instrumentnder section 16 of the Negotiable Instrument Act?

a

  where the indorser does not write anything on the instrument

b

 where the indorser writes his name only on the instrument

c

 where the indorser writes the name of the person who is directed to pay

d

 none of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers