5116.  Yes Bank Ltd has named one of its Independent Directors as the bank's parttime non-executive independent chairman.

a

  Mukesh Sabharwal

b

 Brahm Dutt

c

 Rana Kapoor

d

 Subhash Kalia

Answer & Explanation
Answer : Option B

5117.  From which year the General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938?

a

  2000

b

 2002

c

 2001

d

 2004

Answer & Explanation
Answer : Option C

5118.  Equity schemes managed strong NAV gains which boost their assets' was a new in some financial newspapers. What is the full form of NAV used as in above headlines? [Central Bank of India 2010]

a

  Nill Accounting Variation

b

 Net Accounting Venture

c

 Net Asset Value

d

 New Asset Venture

Answer & Explanation
Answer : Option C

5119.  China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13, 000 crores) for five projects in

a

  Gujarat

b

 West Bengal

c

 Assam

d

 Andhra Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option D

5120.  The sponsor bank helps and aids the RRB sponsored by it, by [Vijaya Bank 2009]
1 . subscribing to its share capital.
2 . training its personnel.
3 . providing managerial and financial assistance during the first 5 years or extended period.
Select the correct answer using the codes given below

a

  1 and 2

b

 2 and 3

c

 1 and 3

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option D

5121.  In case of a demand draft is issued, the liability of the bank will be

a

  Demand liability

b

 Time liability

c

 Current liability

d

 Long term liability

Answer & Explanation
Answer : Option A

5122.  The government of India cleared the appointment of CEOs and MDs at 10 Public Sector Banks recently. Who has been appointed as MD and CEO of Indian Bank?

a

  Pallav Mohapatra

b

 Karnam Sekar

c

 Padmaja Chundru

d

 Mrutyunjay Mahapatra

Answer & Explanation
Answer : Option C

5123.  Which of the following is NOT a component of India's Securities Market?

a

  Commodity Futures

b

 Small Savings in National Saving Certificates

c

 Government Bonds

d

 Corporate Equity

Answer & Explanation
Answer : Option A

5124.  A bank's 'fixed deposit' is also referred to as a [IBPS 2013]

a

  term deposit

b

 savings bank deposit

c

 current deposit

d

 demand deposit

Answer & Explanation
Answer : Option A

5125.  Which of the following committees has given its recommendations on .Financial Inclusion.?

a

  Rakesh Mohan Committee

b

 Rangarajan Committee

c

 Sinha Committee

d

 Kelkar Committee

Answer & Explanation
Answer : Option B

5126.  Kisan Credit Card scheme was launched in the year

a

  2000

b

 1998

c

 1996

d

 1992

Answer & Explanation
Answer : Option B

5127.  Which of the following is not included in National Income Accounts?

a

  Second hand goods

b

 Transaction in stock markets

c

 Transfer payments

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

5128.  How much amount has been pegged of the Railways Capital Expenditure for the year 2018-19?

a

  Rs. 2, 57, 123 crore

b

 Rs. 1, 48, 528 crore

c

 Rs. 4, 62, 231 crore

d

 Rs. 6, 72, 732 crore

Answer & Explanation
Answer : Option B

5129.  Which section of RBI is not correctly matched?

a

  Section 26-describes the legal tender character of Indian bank notes.

b

 Section 18-manner in which RBI can conduct business

c

 Both A and B

d

 None

Answer & Explanation
Answer : Option B

5130.  RBI has largely accepted the recommendations of which committee set up by it to look into the issues of the micro finance sector?

a

  Damodaran committee

b

 Nair committee

c

 Malegam committee

d

 Narasimham committee

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers