46.  Which of the following efforts fall under Financial inclusion plan of RBI/Government?

a

  Nationalization of banks

b

 Public Sector Lending targets

c

 Zero Balance accounts

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

47.  Which of the following is true about merchant bank?

a

  Underwrites securities for corporations

b

 Advice clients on mergers

c

 Involved in ownership of commercial ventures

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

48.  In India nationalization of banks took place in how many phases?

a

  3

b

 2

c

 4

d

 1

Answer & Explanation
Answer : Option B

49.  Which of these should be practiced when using a credit card?

a

  Pay only the minimum balance since it is allowed

b

 Throw away the receipt signed by you immediately after receiving from the cashier

c

 Memories your PIN number and do not leave your PIN number in your wallet

d

 Maintain as many cards as possible for convenience

Answer & Explanation
Answer : Option C

50.  What is the basic aim of Lead Bank Scheme?

a

  big banks should try to open offices in each district

b

 there should be stiff competition among the various nationalized banks

c

 individual banks should adopt particular districts for intensive development

d

 all the banks should make intensive efforts to mobilize deposits

Answer & Explanation
Answer : Option C

51.  Average Financial Year 201-18 CPI inflation seen at

a

 
3 .3 per cent

b

 
3 .7 per cent

c

 
3 .9 per cent

d

 
3 .5 per cent

Answer & Explanation
Answer : Option B

52.  When the Reserve Bank desires to restrict expansion of credit it

a

  raises the bank rate

b

 reduces the bank rate

c

 freezes the bank rate

d

 None of the given options is true

Answer & Explanation
Answer : Option A

53.  Loan disbursed by an NBFC-MFI to a borrower with urban and semi-urban household income should not exceed how much amount?

a

  Rs.1, 00, 000

b

 Rs. 1, 60, 000

c

 Rs. 2, 60, 000

d

 Rs.1, 50, 000

Answer & Explanation
Answer : Option B

54.  Land Development Banks form a part of the?

a

  Commercial Banks

b

 Industrial Development Bank of India

c

 Food Corporation of India

d

 Co-operative Credit Structure

Answer & Explanation
Answer : Option D

55.  In India, merchant-banking activity was originated with the merchant banking division set up by which of the following?

a

  Grind lays bank

b

 Barclays bank

c

 Yes bank

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

56.  Which of the following statements related to Micro Finance System is wrong?

a

  It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds

b

 It based on the principle of livelihood creation

c

 High volumes of low transactions done through this system

d

 None is wrong

Answer & Explanation
Answer : Option D

57.  A limited company is

a

  In which shareholders possess the ownership limited to their paid up capital

b

 In which shares are issued

c

 A company of Govt. ownership

d

 A registered company

Answer & Explanation
Answer : Option A

58.  Where is located India's first operational special economic zone (SEZ)?

a

  Ahmedabad

b

 Surat

c

 Jaipur

d

 Indore

Answer & Explanation
Answer : Option D

59.  Which of the following about money supply measure adopted in 1977 is correct?

a

  M2' M1 +demand deposits with post of- fices

b

 M3' M1 +term deposits with banks

c

 M4'M3+total deposits with post offices

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

60.  From 01st September 2017 Punjab National Bank's customers will have to pay charges for depositing cash above in a non-base branch even if it is located in the same city.

a

  Rs. 15, 000

b

 Rs. 25, 000

c

 Rs. 5, 000

d

 Rs. 10, 000

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers