61.  The word NELP is associated with

a

  Discovery of Oil & Natural Gas

b

 National Highway extension

c

 Communication

d

 Space research

Answer & Explanation
Answer : Option A

62.  NSC is an investment scheme floated by the Government of India. What is the meaning of " C " in NSC?

a

  Cess

b

 Certificate

c

 Cash

d

 Common

Answer & Explanation
Answer : Option B

63.  Scheduled bank means a bank

a

  incorporated under the Companies Act, 1956

b

 authorised to transact government business

c

 governed by the Banking Regulation Act, 1949

d

 included in the Second Schedule to the Reserve Bank of India Act, 1934

Answer & Explanation
Answer : Option D

64.  has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK)-to distribute its retail and group products to BBK's customers in India.

a

  Kotak Life Insurance

b

 SBI Life Insurance

c

 Reliance General Insurance

d

 PNB MetLife

Answer & Explanation
Answer : Option D

65.  SHG Bank Linkage Programme, initially launched by

a

  RBI

b

 NABARD

c

 SBI

d

 RRBs

Answer & Explanation
Answer : Option B

66.  A SWIFT code is an international bank code that identifies particular banks worldwide. SWIFT stands for

a

  Society for Worldwide Interbank Funding Telecommunication

b

 Society for Worldwide Indian Financial Telecommunication

c

 Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

d

 System for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

Answer & Explanation
Answer : Option C

67.  What is the maturity period of Treasury Bills issued by Government of India?

a

  14 days and 84 days

b

 182 days and 364 days

c

 18 days and 36 days

d

 91, 182 & 364 days

Answer & Explanation
Answer : Option D

68.  The largest Nationalized Commercial Bank in India at present is

a

  Reserve Bank of India

b

 State Bank of India

c

 Central Bank of India

d

 Bank of India

Answer & Explanation
Answer : Option B

69.  BSBDA is a simple, basic account for routine banking transactions without the need of minimum balance requirement. BSBDA stands for-?

a

  Basic Savings Branch Deposit Account

b

 Balance Savings Bank Deposit Account

c

 Basic Savings Bank Demand Account

d

 Basic Savings Bank Deposit Account

Answer & Explanation
Answer : Option D

70.  Which among the following Bank's tagline is " Good People to Bank With " ?

a

  Indian Overseas Bank

b

 Punjab National Bank

c

 Bank of Maharashtra

d

 Union Bank of India

Answer & Explanation
Answer : Option D

71.  The budgetary and extra budgetary expenditure for the Sector has been increased from Rs.4.94 lakh crore in 2017-18 to lakh crore in 2018-19.

a

  Rs.10.12 lakh crore

b

 Rs.35.34 lakh crore

c

 Rs.15.17 lakh crore

d

 Rs.5.97 lakh crore

Answer & Explanation
Answer : Option D

72.  " Micro Credits " are loans

a

  granted to distressed person (other than farmers) to pre-pay their debt to noninstitutional lenders against appropriate collateral or group security,

b

 not exceeding 50.000 per borrower provided by banks

c

 Both A and B

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

73.  Bad debts recovered is a for the organisation.

a

  Expense

b

 Debt

c

 Income

d

 Asset

Answer & Explanation
Answer : Option C

74.  Which among the following PSBs is not under PCA?

a

  UCO Bank

b

 Oriental Bank of Commerce

c

 Syndicate Bank

d

 Dena Bank

Answer & Explanation
Answer : Option C

75.  Who among the following regulates the Indian Corporate Debt Market?

a

  RBI

b

 NABARD

c

 SIDBI

d

 SEBI

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers