76.  How many remittances can be received by a single individual beneficiary under the scheme (MTSS) during a year?

a

  40

b

 45

c

 55

d

 30

Answer & Explanation
Answer : Option D

77.  ECS stand for

a

  External Commercial System

b

 Electronic Clearing System

c

 Electronic Commercial System

d

 Electronic Clearing Service

Answer & Explanation
Answer : Option D

78.  If a company, which is not a non-banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by Act

a

  RBI Act 1934

b

 Banking companies Act

c

 Companies Act 1956

d

 Central Government

Answer & Explanation
Answer : Option C

79.  As per the reports published in various journals and newspapers, the " small borrowers " in rural areas still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the " informal route " of credit in the financial sector? [Punjab & Sindh 2011]

a

  Credit cards

b

 Loan against gold from financial institute

c

 Debit cards

d

 Money lender

Answer & Explanation
Answer : Option D

80.  RBI has raised the exposure limit under ETCD trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee. What is the meaning of " D " in ETCD?

a

  District

b

 Distance

c

 Development

d

 Derivatives

Answer & Explanation
Answer : Option D

81.  The Reserve Bank of India (RBI) has recently issued guidelines for asset reconstruction companies (ARCs) to increase their investments in security receipts (SRs) with the objective of strengthening the asset recovery sector. What is the minimum prescribed percentage of funds that ARCs would now have to invest in SRs as directed in this RBI guideline?

a

  7.50%

b

 10%

c

 15%

d

 0.18

Answer & Explanation
Answer : Option C

82.  Which of the following institution is meant for small and medium enterprises?

a

  RBI

b

 SIDBI

c

 IFCI

d

 NABARD

Answer & Explanation
Answer : Option B

83.  What is meant by Open Market Operations?

a

  Purchase and sale of the Government Securities by RBI

b

 Rationing of the credit allocated by commercial banks by RBI

c

 Request by the RBI to the commercial banks to take certain measures

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

84.  Which of the following bank has launched RS.mVisa'-a mobile-based payments solution?

a

  SBI

b

 ICICI Bank

c

 HSBC Bank

d

 Canara Bank

Answer & Explanation
Answer : Option A

85.  Which of the following statements is/ are correct?
1. At present Micro Finance Institutions (MFls) obtain finance from banks according to RBI guidelines.
2 . MFIs provide small scale credit to low income households and small informal businesses.
Select the correct option from the codes given below:

a

  Only 1

b

 Only 2

c

 Both 1 and 2

d

 Neither 1 nor 2

Answer & Explanation
Answer : Option B

86.  A Bill of Exchange in which a bank orders its branch or another bank, as the case may be, to pay a specified amount to a specified person or to the order of the specified person is called

a

  cheque

b

 bankdraft

c

 promissory note

d

 insurance

Answer & Explanation
Answer : Option C

87.  NEFT means

a

  National Electronic Funds Transfer system

b

 Negotiated Efficient Fund Transfer system

c

 National Efficient Fund Transfer solution

d

 Non Effective Fund Transfer system

Answer & Explanation
Answer : Option A

88.  MCLR is the minimum interest rate, below which a bank is not permitted to lend. What is the full form of MCLR?

a

  Marginal Cost of Funds based Lending Rate

b

 Marginal Cost of Financial based Lending Rate

c

 Marginal Cost of Funding based Lending Rate

d

 Management Cost of Funds based Lending Rate

Answer & Explanation
Answer : Option A

89.  NABARD has sanctioned a loan assistance of Rs 1, 349.55 crore to the Rajasthan government for the creation of rural infrastructure in the state under the RIDF. RIDF stands for

a

  Rural Industrial Development Fund

b

 Rural Infrastructure Depend Forum

c

 Rural Investment Development Fund

d

 Rural Infrastructure Development Fund

Answer & Explanation
Answer : Option D

90.  To become BBPOUs, Banks and nonbank entities are mandatorily required to apply for approval/authorization to Reserve Bank of India under

a

  Payment and Settlement Systems (PSS) Act 2007

b

 Foreign Exchange Management Act, 1999

c

 Banking Regulation Act, 1949

d

 SARFAESI Act, 2002

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers