91.  Which is the card that looks like any other plastic card or an ATM card with Integrated Circuit (IC chip)?

a

  Member card

b

 Charge card

c

 Credit card

d

 Smart card

Answer & Explanation
Answer : Option D

92.  The market which expects the prices of shares go up in the market is called

a

  Depressed market

b

 Bull market

c

 Duck market

d

 Bear market

Answer & Explanation
Answer : Option B

93.  MUDRA stands for-

a

  Micro Units Development & Refinance Agent

b

 Medium Units Development & Refi- nance Association

c

 Micro Units Department & Refinance Agency

d

 Micro Units Development & Refinance Agency

Answer & Explanation
Answer : Option D

94.  Which of the following is an innovative mechanism adopted by banks to meet the targets fixed for lending to priority sector by the Banks?

a

  Buying & Selling of Priority Sector Lending Certification

b

 Sale of Kisan Vikas Patra

c

 Inter Bank Participation Certificates

d

 Adoption of Core Banking Solution

Answer & Explanation
Answer : Option D

95.  Enumerate the main functions of a banker as per banking regulations act. 1949?

a

  Accepting deposit of money

b

 Advancing of loans

c

 Issuance of letters of credits

d

 Above all

Answer & Explanation
Answer : Option D

96.  Selling of securities in the open market by the central bank creates

a

  Inflation

b

 Deflation

c

 Both of the above

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

97.  SBI Act was passed in Parliament in

a

  1935

b

 1949

c

 1955

d

 1969

Answer & Explanation
Answer : Option C

98.  The GST Council has decided to implement the e-way bill mechanism throughout the country by after reviewing the readiness of the IT network.

a

  01st June

b

 01st September

c

 01st May

d

 01st February

Answer & Explanation
Answer : Option A

99.  What is risk in insurance sector?

a

  The funds an insurance company sets aside to pay for reported but outstanding claims

b

 Voluntary programs that are available from the government or private firms

c

 The uncertainty concerning the occurrence of a financial loss

d

 A course or principle of action adopted or proposed by an organization or individual.

Answer & Explanation
Answer : Option C

100.  The Defence Acquisition Council (DAC) accorded approval for the acquisition of defence equipment worth nearly Rs crore which includes BrahMos Missiles, and Armoured Recovery Vehicles (ARVs) for Battle Tank Arjun.

a

  Rs 4000 crore

b

 Rs 1000 crore

c

 Rs 7000 crore

d

 Rs 3000 crore

Answer & Explanation
Answer : Option D

101.  Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding from the sale of shares, has kicked from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.

a

  Rs 1 lakh

b

 Rs 2 lakh

c

 Rs 3 lakh

d

 Rs 4 lakh

Answer & Explanation
Answer : Option A

102.  Who is the present Chief Executive Of- ficer and Managing Director of Punjab National Bank?

a

  Usha Ananthasubramanian

b

 Sunil Mehta

c

 Rakesh Sethi

d

 Melwyn O Rego

Answer & Explanation
Answer : Option B

103.  Who is the Ex-Officio chairmain of Niti Aayog?

a

  The President

b

 The Finance Minister

c

 The Prime Minister

d

 The Chief of CSO

Answer & Explanation
Answer : Option C

104.  Where is the headquartered of Andhra Bank?

a

  Hyderabad

b

 Mengaluru

c

 Pune

d

 Gurugram

Answer & Explanation
Answer : Option A

105.  Flipkart's digital payment subsidiary PhonePe has acquired Zopper Retail-a hyperlocal Point of Sale POS platform for small and medium businesses. POS stands for

a

  Point of Service

b

 Point of Sale

c

 Point of Scheme

d

 Point of System

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers