1.  Who works as RBI's agent at places where it has no office of its own?

a

  State Bank of India

b

 Ministry of Finance

c

 Government of India

d

 International Monetary Fund

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  Savings account with zero balance can be opened for -

a

  women customers

b

 person of high net worth

c

 weaker sections of society

d

 employees of IT companies

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Which one of the following is controlled by the world wide web?

a

  Virtual Banking

b

 Universal banking

c

 Wholesale Banking

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  In which year ' Central Bank of India ' was formed?

a

  21st December 1910

b

 21st December 1911

c

 21st December 1912

d

 21st December 1913

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Which of the following has introduced a new tool named Data Warehousing and Business Intelligence System for speedy analysis of data and identification of violations?

a

  RBI

b

 SBI

c

 TRAI

d

 IRDA

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  The name 'Bluetooth' gets its name from a 10th century king of?

a

  Denmark

b

 Thailand

c

 Greece

d

 China

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  What is the name of the platform launched by State Bank of India (SBI) that enables customers to book their foreign exchange transactions online?

a

  SBI eforex

b

 SBI eshare

c

 SBI eonline

d

 SBI emoney

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  The Stock Exchange Board of India was set up by a Special Act in ?

a

  1975

b

 1983

c

 1988

d

 1991

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  Axis bank is a

a

  Gramin Bank

b

 Foreign Bank

c

 Cooperative Bank

d

 Private Sector Bank

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  What was the initial share capital of Reserve Bank of India?

a

  Rs. 5 Crore

b

 Rs. 15 Crore

c

 Rs. 25 Crore

d

 Rs. 35 Crore

Answer & Explanation
Answer : Option A

11.  Identify the difference between commercial paper and certificate of deposit

a

  Certificate of deposit is issued at discount while commercial paper at face value

b

 Certificate of deposit is a financial instrument while commercial paper is a fi- nancial statement

c

 Certificate of deposit is issued by banks while commercial paper is issued by firms or public limited companies

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  The main objectives of the Export-Import Bank (EXIM Bank) are:

a

  to ensure an integrated and coordinated approach to solving the problems of exporters

b

 to tap domestic and overseas markets for resources, undertake development and finance activities in the areas of exports.

c

 to provide financial assistance to the exporters and importers and act as the principal financial institution for coordinating the working of other institutions engaged in financing exports and imports.

d

 all of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  What is the product of the share price and number of the company's outstanding ordinary shares?

a

  Market Price

b

 Market Trend

c

 Treasury Stock

d

 Market Capitalization

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  In which year ' Indian Bank ' was formed?

a

  15th August 1903

b

 15th August 1905

c

 15th August 1907

d

 15th August 1909

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  In which year ' Canara Hindu Permanent Fund ' was formed?

a

  01st July 1906

b

 01st July 1909

c

 01st July 1910

d

 01st July 1914

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers