691.  Under whose chairmanship did RBI constitute a Working Group for making balance of payments manual?

a

  Anand Sinha

b

 Deepak Mohanty

c

 Harun Rashid Khan

d

 Kamalesh Chandra Chakrabarty

Answer & Explanation
Answer : Option B

692.  What happens if a cheque is post dated?

a

  Bank on whom it is drawn has to honour the cheque before the date of the cheque

b

 Bank on whom it is drawn will not honour the cheque before the date of the cheque

c

 Bank on whom it is drawn has to refer to RBI to honour the cheque before the date of the cheque

d

 Bank on whom it is drawn has to refer to court to honour the cheque before the date of the cheque

Answer & Explanation
Answer : Option C

693.  What matters most during a run on the bank, is ?

a

  Safety of bank

b

 The solvency of the bank

c

 The number of depositors

d

 The liquidity of the bank

Answer & Explanation
Answer : Option D

694.  What are the steps taken by RBI, in order to meet demand and time liabilities of banks in time?

a

  Banks are asked to maintain CRR

b

 Banks are asked to keep mandatory regulatory cash reserve with RBI

c

 Both (a) and (b)

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

695.  Which temple in India has opened up a Demat account to accept donations from devotees in the form of shares and securities?

a

  Shirdi Sai Temple

b

 Vaisho Devi Temple

c

 Tryambkeshwar Temple

d

 Tirumala Venkateswara Temple

Answer & Explanation
Answer : Option D

696.  Original headquarters of RBI were located at ?

a

  Madras

b

 Bombay

c

 Calcutta

d

 New Delhi

Answer & Explanation
Answer : Option C

697.  Among the following which were the first rulers in India to issue coins which can be definitely attributed to the kings?

a

  Shakas

b

 Kushans

c

 Parthians

d

 Indo-Greeks

Answer & Explanation
Answer : Option A

698.  When did the Government appoint for transfer of stake?

a

  1 April

b

 5 April

c

 26 May

d

 29 June

Answer & Explanation
Answer : Option D

699.  When did the Centre acquire the Reserve Bank of India's entire 59.73 % equity stake in the State Bank of India (SBI) at over Rs. 35,531 crore in New Delhi?

a

  April 5, 2006

b

 May 26, 2006

c

 June 29, 2007

d

 September 30, 2005

Answer & Explanation
Answer : Option C

700.  IMPS stand for

a

  Important Payment Service

b

 Immediate Payment Service

c

 Internet Money Payment Service

d

 Internal Market Payment Service

Answer & Explanation
Answer : Option B

701.  Which among the following has launched a Smart Humsafar Plan, a unique plan which offers multiple benefits of savings and insurance cover for husband and wife under a single policy?

a

  LIC

b

 NIACL

c

 SBI Life

d

 ICICI Prudential

Answer & Explanation
Answer : Option C

702.  What are Masala Bonds?

a

  Domestically traded bond in dollars

b

 Rupee dominated bondstraded oversees

c

 Oversees traded bond in oversees currency

d

 Rupee dominated bondstraded domestically

Answer & Explanation
Answer : Option B

703.  Which among the following refers to misselling?

a

  When mutual funds are sold without telling the likely returns

b

 When agents invest somebody's money in mutual funds without their knowledge

c

 When agents sell the products without telling investors what are the risks involved in investing in mutual funds

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

704.  Banks have prohibited to staple bank notes by RBI by issuing strict directives for implementation. Under which of the following, these directives have been issued?

a

  Section 35 A of Indian Currency Act

b

 Section 35 A of Negotiable Instrument Act

c

 Section 35 of Reserve Bank of India Act

d

 Section 35 A of Banking Regulation Act

Answer & Explanation
Answer : Option D

705.  In India, Fixed Fiduciary System of note issue was in force from

a

  1816 to 1920

b

 1890 to 1950

c

 1920 to 1947

d

 1947 to 1954

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers