1.  Flower in which pollination takes place by insect their pollen grains are

a

  Smooth and dry

b

 Rough and stickly

c

 Rough and dry

d

 Large in size

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  Which one of the following is modified stem

a

  Carrot

b

 Sweat Potato

c

 Coconut

d

 Potato

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  Milk is poor source of

a

  Iron

b

 Calcium

c

 Copper

d

 Sodium

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Most abundant tissues of our body are

a

  muscular

b

 connective

c

 epithelial

d

 nervous

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Plants developing in dry conditions are?

a

  mesophytes

b

 lithophytes

c

 xerophytes

d

 hydrophytes

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Major 'Basmati rice is produce in state

a

  Kerala

b

 Andhra Pradesh

c

 Karnataka

d

 Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Which of the following part modified into pitcher in pitcher plant

a

  Stem

b

 Leaf

c

 Petiole

d

 Stipule

Answer & Explanation
Answer : Option B

8.  The genetic material in virus is

a

  DNA or RNA

b

 RNA only

c

 DNA only

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Aristoltle is not known as

a

  Father of Biology

b

 Father of Zoology

c

 Founder of Embryology

d

 Father of Botany

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Nucleus, the genetic material containing rounded body in each cell, was first discovered in 1831 by

a

  Robert Hooke

b

 Robert Brown

c

 Rudolf Virchow

d

 Theodore Schwann

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Study of internal structure of plant

a

  Morphology

b

 Anatomy

c

 Ecology

d

 Taxonomy

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Study of fossils is called

a

  Pomology

b

 Phycology

c

 Psychiatry

d

 Paleontology

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  The edible part of garlic is-

a

  Tunic

b

 Reduced stem

c

 Fleshy scales

d

 Base of in floresence

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Which part of pear is edible

a

  Fleshy thalmus

b

 Spores

c

 Pod

d

 Both (a) and (b)

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Which of the following is a pair of viral diseases?

a

  Ringworm, AIDS

b

 Typhoid, Tuberculosis

c

 Dysentery, Common Cold

d

 Common Cold, AIDS

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers