16.  The major of the following principles does a rocket work?

a

  Mango

b

 Drumstick

c

 Neem

d

 Lotus

Answer & Explanation
Answer : Option B

17.  Radish is a

a

  bulb

b

 conn

c

 modified root

d

 tuber

Answer & Explanation
Answer : Option C

18.  One of the important consequences of geographical isolation is:

a

  Preventing Speciation

b

 Speciation through reproductive isolation

c

 Random creation of new species

d

 No change in the isolated fauna

Answer & Explanation
Answer : Option B

19.  One of the following is most suitable for study of mutations

a

  Haploids

b

 Diploids

c

 Tetraploids

d

 Polyploid

Answer & Explanation
Answer : Option A

20.  Plants are killed in winter by frost

a

  because of desiccation and mechanical damage to the tissues

b

 because no photosynthesis takes place at such low temperature

c

 because respiration ceases at such low temperature

d

 because there is no transpiration

Answer & Explanation
Answer : Option A

21.  Fertilization is process in which

a

  A male gamete fuse with egg cell

b

 Transfer of pollen grains nuclei

c

 Fusion of male gamete with polar

d

 Formation of seed from ovule

Answer & Explanation
Answer : Option A

22.  Carcinoma refers to

a

  Malignant tumours of the skin or mucous membrane

b

 Malignant tumours of the colon

c

 Malignant tumours of the connective tissue

d

 Benign tumours of the connective tissue

Answer & Explanation
Answer : Option A

23.  Deductive reasoning-

a

  is rarely applied in science

b

 determines principles from observations

c

 appliesgeneral principles to predict or explain specific results

d

 uses specific observations to draw more general conclusions

Answer & Explanation
Answer : Option C

24.  Which among the following hormone can be used as a drug to treat cardiac arrest?

a

  Insulin

b

 Epinphrine

c

 Thyroxin

d

 Calcitonin

Answer & Explanation
Answer : Option B

25.  Plant development is influenced by

a

  quality of light only

b

 quality and quantity of light

c

 quality and duration of light

d

 quality, quantity and duration of light

Answer & Explanation
Answer : Option A

26.  Bark of which tree is used as a concliment

a

  Cinnamon

b

 Clove

c

 Neem

d

 Palm

Answer & Explanation
Answer : Option A

27.  Reproductive part of flower is

a

  Androcieum and gynecium

b

 Sepal and Petal

c

 Petal and androcium

d

 Sepal and gynecium

Answer & Explanation
Answer : Option A

28.  What is study of heart?

a

  Dermatology

b

 Ecology

c

 Demography

d

 Cardiology

Answer & Explanation
Answer : Option D

29.  Most common disease of poultry in India is

a

  fowl pox

b

 tick fever

c

 ranikhet

d

 coryza

Answer & Explanation
Answer : Option C

30.  Outer covering of virus made up of protein is

a

  capsid

b

 coat

c

 virion

d

 viriod

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers