46.  The term ' antibiotic ' was coined by:

a

  Edward Jenner

b

 Selman Waksman

c

 Alexander Fleming

d

 Louis Pasteu

Answer & Explanation
Answer : Option B

47.  Plants absorb most part of water needed by them through their

a

  embryonic zone

b

 growing point

c

 root hairs

d

 zone of elongation

Answer & Explanation
Answer : Option C

48.  Pollination by wind is called

a

  anemophily

b

 hydrophily

c

 zoophily

d

 entomophily

Answer & Explanation
Answer : Option A

49.  Megasporangium is equivalent to

a

  Embryo sac

b

 Ovule

c

 Nucellus

d

 Fruit

Answer & Explanation
Answer : Option B

50.  Cactus is reffered to as

a

  Hydrophyte

b

 Mesophyte

c

 Xerophyte

d

 Epiphyte

Answer & Explanation
Answer : Option C

51.  Branch of biology in which we study about cultivation of flowering plant

a

  Phenology

b

 Floriculture

c

 Agronomy

d

 Botany

Answer & Explanation
Answer : Option B

52.  Darwin explained his theory of evolution in a book called

a

  Survival of the Fittest

b

 The Principles of Population

c

 Around the World in Eighty Days

d

 On the origin of species

Answer & Explanation
Answer : Option D

53.  Phloem is a tissue found in

a

  reproductive organs of animals

b

 plants

c

 insects

d

 mammals

Answer & Explanation
Answer : Option B

54.  Select the wrong statement:

a

  Anisogametes differ either in structure, function or behaviour

b

 In oomycetes female gamete is smaller and motile, while male gamete is larger and nonmotile

c

 Chlamydomonas exhibits both isogamy and anisogamy and fucus shows oogamy

d

 Isogametes are similar in structure, function and behaviour

Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  The science related with the study of living

a

  Physics

b

 Chemistry

c

 Biology

d

 Mathematics

Answer & Explanation
Answer : Option C

56.  Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes?

a

  Yellow fever

b

 Dengue

c

 JapaneseEncephalitis

d

 Chikungunya

Answer & Explanation
Answer : Option C

57.  Myopia is connected with?

a

  Legs

b

 Ear

c

 Nose

d

 Eyes

Answer & Explanation
Answer : Option D

58.  Which of the following is a physical basis of life?

a

  Mitochondria

b

 Protoplasm

c

 Ribosome

d

 Nucleus

Answer & Explanation
Answer : Option B

59.  In plant which one of the following tissues is dead?

a

  Parenchyma

b

 Collenchyma

c

 Sclerenchyma

d

 Phloem

Answer & Explanation
Answer : Option C

60.  One day you wake with a sore throat and a runny nose. Your doctor takes a swab from your throat, sends it to a lab, and telephones you the next day to say that antibiotic will not help you get better.

a

  Having waited a day, it is too late to take an antibiotic

b

 You need an antiseptic, not an antibiotic

c

 You need to be vaccinated instead of taking an antibiotic

d

 You are infected by a virus

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers