1.  If Coca-cola wished to examine its general environment before constructing its business strategy, the company would explore all of the following environments except

a

  Global

b

 Economic

c

 Knowledge

d

 Sociocultural

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  3D Theory -

a

  V.J. Peddin

b

 Mountain & Black

c

 Paul Hersey and Blandard

d

 Tannenbaum and Schmidt

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  Decentralisation of an organization is commanded on account of which of the following advantages?

a

  Executive development

b

 Improvement of morale

c

 Reduced burden on top executives

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Which of the following is / are not 'Non financial incentives'?

a

  Person

b

 Responsibility

c

 Welfare activities

d

 Job Enlargement

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  Managerial Grid -

a

  V.J. Peddin

b

 Mountain & Black

c

 Tannenbaum and Schmidt

d

 Paul Hersey and Blandard

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  Henri Fayol Supports the

a

  Organic approach

b

 Humanistic approach

c

 Mechanistic approach

d

 Scientific management

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  Which of the following is the employer - employee authority relationship that follows the chain of command

a

  Line Authority

b

 Staff Authorit

c

 Referent power

d

 Functional Authority

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Employee's Motivational Technique is

a

  To ascertain motivational needs

b

 To prepare a set of motivational tools

c

 To select and apply the appropriate motivations

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Which is/ are argument against Corporate Social Responsibility?

a

  Unsupported by logic

b

 Cost burden on consumers

c

 Non-availability of social skills

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Which of the following functions is known as the essence of management?

a

  Control

b

 Planning

c

 Organising

d

 Co-ordinating

Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  Which is the barrier of communication?

a

  Filtering

b

 The pressure of time

c

 Psychological distance

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Corporate planning consists

a

  Defamation

b

 Automation

c

 Strategic planning

d

 Financial accounting

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  'Grapevine' is a type of

a

  Official created

b

 Formal communication

c

 Informal communication

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  The principle of business ethics includes

a

  Principle of publicity

b

 Principle of equivalent price

c

 Principle of co-operation with others

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  The Organisation Theory includes

a

  Technology

b

 Adaptation and change

c

 Boundary and Environment

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers