46.  Which is the techniques to improve ethical conduct of business?

a

  Ethics committee

b

 Ethical code of conduct

c

 Transparency in working

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

47.  The approaches to organisational changes are

a

  Structural approach

b

 Technological approach

c

 Value centered approach

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

48.  If a general manager asks the sales manager to recruit some salesman on his behalf, it is an instance of

a

  Division of authority

b

 Delegation of authority

c

 Delegation of responsibility

d

 Decentralisation of authority

Answer & Explanation
Answer : Option B

49.  Which of the following is true with respect to planning function?

a

  To tell the work allocation to all

b

 To make a blue print of ideas and work

c

 Monitoring whether the things allocated are done properly

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

50.  Delegation of authority is linked to

a

  Management control

b

 Managerial planning

c

 Scientific management

d

 Management coordination

Answer & Explanation
Answer : Option A

51.  The old control techniques which were used through years are

a

  unity of policies

b

 budgetary control

c

 break-even analysis

d

 all of these

Answer & Explanation
Answer : Option D

52.  Which of the following steps in the planning process should be completed before the others can be addressed?

a

  Putting plans into action

b

 Stating organisational objectives

c

 Listing alternative ways of reaching objectives

d

 Developing premises on which to base each alternative

Answer & Explanation
Answer : Option B

53.  Which Books was given by McGregor?

a

  Professional manager

b

 The human side of enterprise

c

 Leadership and management

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

54.  Which of the following management function specifies goals to be achieved and decides in advance the appropriate actions to achieve those goals?

a

  Planning

b

 Leading

c

 Organising

d

 Controlling

Answer & Explanation
Answer : Option A

55.  Scalar principle of organisation implies that

a

  line of authority is defined clearly

b

 all subordinates have only one supervisor

c

 the subordinates need not necessarily have a supervisor

d

 manager can directly supervise only a limited number of persons

Answer & Explanation
Answer : Option A

56.  The main advantage of functional organisation is

a

  Simplicity

b

 Experience

c

 Expert advice

d

 Specialisation

Answer & Explanation
Answer : Option D

57.  Neo-classical Theory of Organisation consists

a

  Human-oriented

b

 Decentralisation

c

 Non-formal Organisation

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

58.  According to the principle of ' Span of control ' there is

a

  A limit to delegation of authority to the subordinate.

b

 A tendency of overload supervisors with too much of work

c

 No limit to the number of subordinates a supervisor can supervise.

d

 A limit to the number of subordinates a supervisor can effectively supervise.

Answer & Explanation
Answer : Option D

59.  Which one of the following statement is correct?

a

  Controlling is a substitute for planning

b

 Controlling is a part of the planning process

c

 A control process is meaningless without pre-set goals

d

 Planning and controlling are essentially one and the same

Answer & Explanation
Answer : Option C

60.  Gang Boss is related to

a

  Availability of tools and machines

b

 Speed of different Machines

c

 Working rule

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers