1.  Which of the following gas is used in cigarette lighters?

a

  Ethane

b

 Butane

c

 Propane

d

 Methane

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  The acid generally stored in batteries is

a

  Acetic Acid

b

 Nitric Acid

c

 Sulphuric Acid

d

 Hydrochloric Acid

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Air is a

a

  colloid

b

 element

c

 mixture

d

 compound

Answer & Explanation
Answer : Option C

4.  Which have maximum number of isotopes?

a

  Carbon

b

 Bromine

c

 Polonium

d

 Aluminium

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Sugars are converted in the liver into

a

  Vitamin

b

 Glycogen

c

 Monosaccharide

d

 None of above

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  What is the hardest form of carbon?

a

  coke

b

 graphite

c

 charcoal

d

 diamond

Answer & Explanation
Answer : Option D

7.  The half life period of an isotope is 2 hours. After 6 hours what fraction of the initial quantity of the isotope will be left behind?

a

  1/3

b

 1/4

c

 1/6

d

 1/8

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  The inert gases are in water

a

  soluble

b

 insoluble

c

 sparingly soluble

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  The nucleus of a hydrogen atom consists of

a

  1 proton only

b

 1 neutron only

c

 1 electron only

d

 1 proton + 2 neutron

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Brass is an alloy of?

a

  Copper and Tin

b

 Copper and Zinc

c

 Iron and Copper

d

 Copper and Aluminium

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  The Chemical Symbol of Sodium is

a

  Na

b

 Sd

c

 So

d

 Br

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  =The main active constituent of tea and coffee is

a

  aspirin

b

 nicotine

c

 caffeine

d

 chlorophyll

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Which gas is used to manufacture vanaspati from vegetable oil is

a

  oxygen

b

 hydrogen

c

 nitrogen

d

 carbon dioxide

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  The luster of a metal is due to :

a

  high density

b

 high polishing

c

 chemical inertness

d

 presence of free electrons

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Water drops are spherical because of?

a

  density

b

 polarity

c

 viscosity

d

 surface tension

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers