1.  The presides over the General assembly and Board of ICA.

a

  Board

b

 President

c

 Vice President

d

 Director General

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  The Rules and Regulations of a Cooperative Society is formed in its

a

  Bylaws

b

 General Body

c

 Co-operative Act

d

 Co-operative rules

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  SCARDBs stands for

a

  State Cooperative Agriculture and Rural Development Banks

b

 State Cooperative and Rural Development Banks

c

 State Credit and Rural Development Banks

d

 State Credit and Rural Data Bank

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Who is known as the father of cooperation in England.

a

  R. Fay

b

 Robert Owen

c

 Dr. William King

d

 RochdalePioneers

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  The members of a Co-operative Society have liability

a

  Joint

b

 Limited

c

 Unlimited

d

 Joint and Several

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  The established in 1958 has been playing an important role in the development of cooperative marketing in India.

a

  National Apex Federation

b

 National Association of Fisheries Marketing Federation

c

 National Agricultural Cooperative Marketing Federation

d

 National Agricultural and Fisheries Marketing Federation

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  The Land Improvement Loans Act was passed in

a

  1881

b

 1882

c

 1883

d

 1884

Answer & Explanation
Answer : Option C

8.  Highest number of Kibbutzims and Moshavims are found in

a

  Israel

b

 Britain

c

 Germany

d

 Denmark

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  was the force behind the cooperative movement in Ireland

a

  Sir Horace Plunkett

b

 Pastor Soune

c

 Dr. Ulkrik

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  LAMPS stands for

a

  Large sized Multipurpose Cooperative Societies

b

 Large Agricultural Multipurpose Cooperative Societies

c

 Large Sized Adivasi Multipurpose Cooperative Societies

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  The Agriculturists Loan Act was passed in

a

  1881

b

 1882

c

 1883

d

 1884

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  The first Diary Cooperative Society was registered in 1913 at

a

  Allahabadin UP

b

 Anand inGujarat

c

 Ahmedabad inGujarat

d

 AurangabadinMaharashtra

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  The Madras Government sent for studying the cooperative movements in European countries.

a

  Sir Maclagan

b

 Dr. William King

c

 Sir Edward Law

d

 Sir Federik Nicholson

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Which of the following organizational structure is followed by Co-operatives in India?

a

  Federal Structure

b

 Unitary Structure

c

 Centralized Structure

d

 Decentralized Structure

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Apex Society means level society

a

  State

b

 Village

c

 District

d

 National

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers