16.  The first burial societies were established on cooperative lines in

a

  Sweden

b

 England

c

 Germany

d

 Denmark

Answer & Explanation
Answer : Option A

17.  Moshavim and Kibbutzim are one and the same

a

  True

b

 False

c

 Both are agricultural cooperatives but are different

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

18.  Interest Rate of Deposits of a Co-operative Credit Societies are fixed by

a

  RBI

b

 General Body

c

 Registrar

d

 Government

Answer & Explanation
Answer : Option C

19.  International Cooperative Alliance was founded by the International Cooperative Congress held in London in

a

  1865

b

 1875

c

 1885

d

 1895

Answer & Explanation
Answer : Option D

20.  S. C.W.S stands for

a

  The Sacred Christian Workers Society

b

 The Scattered Cooperative Workers Society

c

 The Scottish Cooperative Wholesale Society

d

 The Southern Cooperative Wholesale Society

Answer & Explanation
Answer : Option C

21.  'One man one vote' principle was recommended by Committee

a

  Minto Morley

b

 Gorwala

c

 Mac Lagan

d

 Montague Chelmsford

Answer & Explanation
Answer : Option C

22.  The Co-operative Societies Act was passed in India in the year

a

  1911

b

 1912

c

 1913

d

 1914

Answer & Explanation
Answer : Option B

23.  The 'Rochdale Friendly Cooperative Society' was formed in

a

  1530

b

 1630

c

 1730

d

 1830

Answer & Explanation
Answer : Option D

24.  contributed the maximum to the spread of the cooperative movement in Germany.

a

  Dr. Hass

b

 F.W. Raiffeisen

c

 Herr Franz Schulze

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

25.  is based on the principle of self interest, maximization of profits and exploitation.

a

  socialism

b

 capitalism

c

 co-operation

d

 trade unionism

Answer & Explanation
Answer : Option B

26.  has been compared to a 'State within A State' .

a

  State

b

 Socialism

c

 Capitalism

d

 Cooperation

Answer & Explanation
Answer : Option D

27.  The principles of 'Voluntary Association' and Democratic Management' are the guidelines for

a

  socialism

b

 capitalism

c

 co-operation

d

 trade unionism

Answer & Explanation
Answer : Option C

28.  The Multi-State Cooperative Societies Act 2002 of India has incorporated in its second schedule.

a

  Cooperative values

b

 Cooperative principles

c

 Cooperative values and principles

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

29.  In the state is supreme, while in the individual freedom occupies the front position.

a

  socialism, capitalism

b

 co-operation, capitalism

c

 capitalism, co-operation

d

 socialism, co-operation

Answer & Explanation
Answer : Option A

30.  LAMPS, TDCCFs, BISCOLAMF, TRIFED are cooperatives working for the upliftment of

a

  Rural areas

b

 Urban areas

c

 Scheduled Tribes

d

 Scheduled Castes

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers