31.  The binding up of a co-operative Society means

a

  Liquidation

b

 Registration

c

 Amalgamation

d

 Reconstruction

Answer & Explanation
Answer : Option A

32.  is based on the principle of self-help through mutual help, abolition of profits and service above self help.

a

  socialism

b

 capitalism

c

 co-operation

d

 trade unionism

Answer & Explanation
Answer : Option C

33.  ICA is

a

  Inter-countryAlliance

b

 Inter-Cooperative Association

c

 International CooperativeAlliance

d

 International cooperation for Agriculture

Answer & Explanation
Answer : Option C

34.  'The Cooperator' was a monthly paper published by to spread the knowledge of cooperation and to encourage people to join cooperative colonies.

a

  Robert Owen

b

 Lougi Luzzatti

c

 Dr. William King

d

 Dr. Leone Wollemburg

Answer & Explanation
Answer : Option C

35.  The Deccan Agriculturists' Relief Act was passed in

a

  1859

b

 1869

c

 1879

d

 1889

Answer & Explanation
Answer : Option C

36.  pre-supposes the dominance of the State, whereas the cooperative movement does not accept State interference.

a

  socialism

b

 capitalism

c

 co-operation

d

 trade unionism

Answer & Explanation
Answer : Option A

37.  Expand ICFTU

a

  International confederation of Free Trade Unions

b

 International Confederation of Free Tour Unions

c

 International Conference of Finance in Trade Unions

d

 International Conference of Financing Tourism Unions

Answer & Explanation
Answer : Option A

38.  In form of business organization profit earning is the fundamental motive.

a

  trade unionism

b

 co-operation

c

 capitalism

d

 socialism

Answer & Explanation
Answer : Option C

39.  The International Labour Organisation (ILO) and the ICA have joined forces to enable poor people to cooperate out of poverty through a

a

  Global Cooperative Campaign for Equality

b

 Global Cooperative Campaign Against Poverty

c

 Global Cooperative Campaign for Development

d

 Global Cooperative Campaign for Labour Movement

Answer & Explanation
Answer : Option B

40.  The is the largest cooperative enterprise in England.

a

  RochdaleSociety

b

 Cooperative Retails Society

c

 Cooperative Wholesale Society

d

 Scottish Cooperative Wholesale Society

Answer & Explanation
Answer : Option D

41.  The Brighton Cooperative Benevolent Association and the Cooperative Trading Association was formed by

a

  R. Fay

b

 Robert Owen

c

 Dr. William King

d

 RochdalePioneers

Answer & Explanation
Answer : Option A

42.  An important document for the membership in a Co-operative Society is

a

  Receipt

b

 Passbook

c

 Identity card

d

 Minute book

Answer & Explanation
Answer : Option C

43.  Admission of members and allocation of shares in a Co-operative Society is the duty of

a

  Managing committee

b

 General Body

c

 Secretary

d

 President

Answer & Explanation
Answer : Option A

44.  In each works for all and all work for each.

a

  socialism

b

 capitalism

c

 co-operation

d

 trade unionism

Answer & Explanation
Answer : Option C

45.  The oldest of the Moshavim is

a

  Moshavim Olim

b

 Kfarim Shitufiim

c

 Moshavim Ovdim

d

 Moshavim Shitufiim

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers