46.  The word literally means to work together or act together.

a

  Company

b

 Association

c

 Co-operation

d

 Organization

Answer & Explanation
Answer : Option C

47.  In the National Cooperative Development Corporation(NCDC) was established for strengthening the cooperative activities.

a

  1953

b

 1963

c

 1973

d

 1983

Answer & Explanation
Answer : Option B

48.  Production bonus is given by societies

a

  Diary

b

 Farming

c

 Consumer

d

 Marketing

Answer & Explanation
Answer : Option A

49.  The first marketing cooperative was organized at Hubli in the former Bombay province in

a

  1905

b

 1915

c

 1925

d

 1935

Answer & Explanation
Answer : Option B

50.  The is the Chief Executive Officer of the ICA.

a

  Board

b

 President

c

 Vice President

d

 Director General

Answer & Explanation
Answer : Option D

51.  has the right to sign in the identity card of a member a Co-operative Society

a

  Registrar

b

 President

c

 Secretary

d

 Election Officer

Answer & Explanation
Answer : Option C

52.  In 1970 the Reserve bank of India set up the for the review of rural credit system.

a

  Committee of Direction of the Rural Credit Survey

b

 National Cooperative Development Corporation

c

 AllIndiaRural Credit Review Committee

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

53.  The constitution of a society is its

a

  Act

b

 Rules

c

 Bylaw

d

 General body

Answer & Explanation
Answer : Option C

54.  The first consumers' society which was established in 1866 in Denmark was the result of the efforts of

a

  Dr. Ulkrik

b

 Pastor Soune

c

 Sir Horace Plunkett

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  The Italian Federation of Cooperative Credit Banks (FEDERCASSE) is a national association of rural cooperative banks formed in

a

  1950

b

 1960

c

 1970

d

 1980

Answer & Explanation
Answer : Option A

56.  Expand NCDC

a

  National Consumers Dairy Cooperative

b

 National Cooperative Dairy Corporation

c

 National Consumers Development Corporation

d

 National Cooperative Development Corporation

Answer & Explanation
Answer : Option D

57.  Co-operation is included in the schedule of Indian Constitution

a

  V

b

 VI

c

 VII

d

 IX

Answer & Explanation
Answer : Option C

58.  is regarded as the father of Cooperation in England.

a

  R.Fay

b

 Robert Owen

c

 F.W. Raiffeisen

d

 Dr. William King

Answer & Explanation
Answer : Option B

59.  The National Cooperative Consumers' Federation was established during the Plan.

a

  First five year

b

 Second five year

c

 Third five year

d

 Fourth five year

Answer & Explanation
Answer : Option D

60.  DCCBs stands for

a

  Danish Credit Cooperative Bank

b

 Dane Creative Cooperative Band

c

 District Central Cooperative Banks

d

 Director of Central Cooperative Bank

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers