61.  A novel form of cooperative organization known as Producer Company was introduced by amending the

a

  Companies Act, 1913

b

 Companies Act, 1956

c

 Cooperative societies Act of 1904

d

 Cooperative societies Act of 1912

Answer & Explanation
Answer : Option A

62.  In a everyone enjoys the same rights and assumes the same obligations.

a

  Kibbutz

b

 Moshavim

c

 Both (a) and (b)

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

63.  NAFED stands for

a

  National Apex Federation

b

 National Association of Fisheries Marketing Federation

c

 National Agricultural Cooperative Marketing Federation

d

 National Agricultural and Fisheries Marketing Federation

Answer & Explanation
Answer : Option C

64.  Expand ICFO

a

  International Cooperative Food Organisation

b

 International cooperative Finance Organisation

c

 International Cooperative Fisheries Organisation

d

 International Cooperative Financing Organisation

Answer & Explanation
Answer : Option C

65.  was a German who organized cooperative societies for providing credit to big farmers.

a

  Dr. Hass

b

 F.W. Raiffeisen

c

 Herr Franz Schulze

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

66.  Co-operative movement originated first in

a

  Spain

b

 France

c

 England

d

 Germany

Answer & Explanation
Answer : Option C

67.  Co-operative societies with area of operation more than two states is registered by

a

  Central Government

b

 Central Registrar

c

 NCUI

d

 RBI

Answer & Explanation
Answer : Option B

68.  SCBs stand for

a

  State Credit Banks

b

 Social Cooperative Board

c

 State Cooperative Banks

d

 Society for Cooperative Business

Answer & Explanation
Answer : Option C

69.  ABCUL stands for

a

  Agricultural Banking Credit Union Ltd

b

 Association of British Credit Union Ltd

c

 Association of Bakers Credit Union Ltd

d

 Agriculture Board for Cooperative Undertaking Ltd

Answer & Explanation
Answer : Option B

70.  NCUI is

a

  Natural Coir Union ofIndia

b

 National Coir Union ofIndia

c

 National Cooperative Union ofIndia

d

 National Commission for Universities inIndia

Answer & Explanation
Answer : Option C

71.  The custodian of minutes book of a society is

a

  MD

b

 Secretary

c

 President

d

 The Registrar

Answer & Explanation
Answer : Option B

72.  The memorable phrase 'each for all and all for each' was coined when the was formed with the membership of poor people for poor farmers and artisans.

a

  Poor People's Committee

b

 Heddesdorf Credit Union

c

 Heddesdorf Beneficent Society

d

 The General Union of German Industrial Societies

Answer & Explanation
Answer : Option B

73.  The implemented the 'Operation Flood Programme'.

a

  NCHF

b

 NDDB

c

 HDFC

d

 NCDC

Answer & Explanation
Answer : Option B

74.  PACS is

a

  Primary Agricultural Credit Society

b

 Primary Association of Credit Societies

c

 Primary Assocation of Credit Societies

d

 Primary Agricultural Cooperative Society

Answer & Explanation
Answer : Option A

75.  The Head office of NCDC is at

a

  Delhi

b

 Mumbai

c

 Calcutta

d

 Chennai

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers