31.  Indian government's target of producing power from biomass by the year 2022, is

a

  50 MW

b

 15 MW

c

 25 MW

d

 10 MW

Answer & Explanation
Answer : Option D

32.  The drastic reduction in the number of intestinal pathogens during activated sludge process is the overall result of

a

  Competition

b

 Competition and adsorption

c

 Predation, competition and adsorption

d

 Competition, adsorption, predation and settling

Answer & Explanation
Answer : Option D

33.  Public Liability Insurance Act came into existence in the year

a

  1989

b

 1986

c

 1995

d

 1991

Answer & Explanation
Answer : Option D

34.  IAIA stands for

a

  International Association of Impact Assessment

b

 Indian Association of Impact Assessment

c

 International Assembly of Impact Assessment

d

 Indian Assembly of Impact Assessment

Answer & Explanation
Answer : Option A

35.  An interactive association between two populations in which one population bene- fits from the association, while the other is not affected, is

a

  Mutualism

b

 Neutralism

c

 Commensalism

d

 Symbiosis

Answer & Explanation
Answer : Option C

36.  Based on the number arrange the following group of endemic vertebrate species of India in descending order: (i) Mammals (ii) Birds (iii) Reptiles (iv) Amphibians

a

  Amphibians, Reptiles, Birds and Mammals.

b

 Reptiles, Amphibians, Birds and Mammals.

c

 Mammals, Birds, Amphibians and Reptiles.

d

 Birds, Mammals, Reptiles and Amphibians

Answer & Explanation
Answer : Option B

37.  Which of the following BOD level waste water is permitted to be released inlands by industries under water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974?

a

  30 mg

b

 80 mg

c

 100 mg

d

 150 mg

Answer & Explanation
Answer : Option A

38.  Compared to CO2, methane has global warming potential of

a

  60 - 65 times more

b

 40 - 45 times more

c

 20 - 25 times more

d

 5 - 10 times more

Answer & Explanation
Answer : Option C

39.  Which one of the following is the national aquatic animal of India?

a

  Gharial

b

 Saltwater crocodile

c

 Gangetic dolphin

d

 Olive ridley turtle

Answer & Explanation
Answer : Option C

40.  Which of the following material is not easily broken down?

a

  Cellulose

b

 Hemicellulose

c

 Chitin

d

 Amino acids

Answer & Explanation
Answer : Option C

41.  Maximum carbon in the world is found in

a

  Oceans

b

 Coal mines

c

 Antarctica

d

 Forests

Answer & Explanation
Answer : Option A

42.  Which of the following phenomena is not a natural hazard?

a

  Wildfire

b

 Lightning

c

 Landslide

d

 Chemical contamination

Answer & Explanation
Answer : Option D

43.  Which one of the following is the best description of the term 'Ecosystem'?

a

  The flora and fauna of a geographical area

b

 A community of organisms interacting with one another.

c

 A community of organisms together with the environment in which they live

d

 That part of the Earth which is inhabited by living organisms.

Answer & Explanation
Answer : Option C

44.  Dachigan sanctuary is associated with

a

  Hangul

b

 Rhinoceros

c

 Barking deer

d

 Leopard

Answer & Explanation
Answer : Option A

45.  Wilting coefficient of a loam represents

a

  The minimum water content of the soil at which plants can no longer obtain water

b

 Water holding capacity

c

 Field capacity

d

 Capillary water

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers