1.  Who says 'The truth is always simpler than you can imagine'?

a

  Sri Krishna

b

 Mother Teresa

c

 Subhash Chandra Bose

d

 Chandra Shekhar Azad

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  Who gave the slogan ' Aaraam Haraam Hai ' to the nation?

a

  T N Seshan

b

 Indira gandhi

c

 Jawaharlal Nehru

d

 Gopala krishna gokhale

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Who says 'Satyameva Jayathe (Truth alone will win)'?

a

  Pandit Madan Mohan Malaviya

b

 Chandra Shekhar Azad

c

 Mother Teresa

d

 Subhash Chandra Bose

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Who is the Indian known as ' Grand Old man of India ' ?

a

  Mahatma Gandhi

b

 Bhagat Singh

c

 Jawaharlal Nehru

d

 Dadabhai Naoroji

Answer & Explanation
Answer : Option D

5.  Who is the Indian known as ' Iron man of India ' ?

a

  Vallabhbhai Patel

b

 Mahatma Gandhi

c

 Bhagat Singh

d

 Salim Ali

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  ' Kings are made for Public; Public is not made for King ' - who made this statement during the national movement?

a

  Abbas Tyabji

b

 Mahatma Gandhi

c

 Dadabhai Naoroji

d

 Maulana Abul Kalam Azad

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Who says 'Go back to Gita'?

a

  Vivekananda

b

 Valmiki

c

 Surdass

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Who is the Indian known as ' Morning Star of India Renaissance ' ?

a

  Raja Ram Mohan Roy

b

 Mahatma Gandhi

c

 Bal Gangadhar Tilak

d

 Vallabhbhai Patel

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Who is the Indian known as ' Napoleon of India ' ?

a

  Akbar

b

 Jahangir

c

 Shajahan

d

 Samudragupta

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Who is the Indian known as ' Metro man of India ' ?

a

  Homi J. Bhabha

b

 (E)Sreedharan

c

 Dadasaheb Phalke

d

 M. S. Swaminathan

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Who is the Indian known as ' Bihar Kesari ' ?

a

  Lala Lajpat Rai

b

 Ashutosh Mukherji

c

 Dr. Srikrishna Singh

d

 T. Prakasam

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Who is the Indian freedom fighter known as ' Bapu ' ?

a

  Mahatma Gandhi

b

 Rajendra Prasad

c

 Rabindranath Tagore

d

 Bal Gangadhar Tilak

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  Who is known as ' patriots of patriots ' ?

a

  Gandhiji

b

 Mukherjee Commission

c

 Chita Ranjan Das

d

 NetajiSubhash Chandra Bose

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Who gave the slogan ' Do or Die ' to the nation?

a

  V D savarkar

b

 Mahatma Gandhi

c

 Bala gangadhara tilak

d

 Subhash chandra bose

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  Who is the political guru of Subhash Chandra Bose?

a

  Raja Ram Mohan Roy

b

 Lal Bahadur Shastri

c

 Chita Ranjan Das

d

 Bhagat Singh

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers