1.  The blue colour of the clear sky is due to

a

  Diffraction of light

b

 Dispersion of light

c

 Reflection of light

d

 Refraction of light

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  Lime water contains -

a

  Calcium chloride

b

 Sodium carbonate

c

 Calcium hydroxide

d

 Sodium hydroxide

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Nuclear fission is caused by the impact of

a

  neutron

b

 proton

c

 deuteron

d

 electron

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  The confirmatory test for HIV virus causing AIDS is:

a

  CDR count

b

 Western blot test

c

 ELISA test

d

 PCR

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  An alloy used in making heating elements for electric heating devices is

a

  Alloysteel

b

 German Silver

c

 Nichrome

d

 Solder

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Rain drops are spherical due to

a

  Viscosity of water

b

 Surface tension

c

 Air friction

d

 Continuous evaporation

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  A gas used as a disinfectant in drinking water is

a

  Hydrogen

b

 Oxygen

c

 Fluorine

d

 Chlorine

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?

a

  Arsenous oxide

b

 Soda ash

c

 Potassium carbonate

d

 Feldspar

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  The filament of an electric bulb is made up of which material?

a

  graphite

b

 stainless steel

c

 tungsten

d

 iron

Answer & Explanation
Answer : Option C

10.  In Periodic table elements are arranged according to their

a

  Atomic and Mass number

b

 Mass number

c

 Atomic number

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Iron sheet kept in moist air gets covered with rust. Rust is -

a

  an element

b

 a compound

c

 a mixture of iron and dust

d

 a mixture of iron, oxygen and water

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  One kilometre is equal to how many miles?

a

  0.84

b

 0.5

c

 1.6

d

 0.62

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  Epoxy resins are used as

a

  insecticides

b

 detergents

c

 adhesives

d

 moth repellents

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Nautical mile is a unit of distance used in

a

  navigation

b

 road mile

c

 astronomy

d

 measuring the boundaries of a nation

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  From which of the following endocrine glands is GTH secreted?

a

  Adrenal gland

b

 Pituitary gland

c

 Thyroid gland

d

 Islets of Langerhans in pancreas

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers