1.  Beti Bachao, Beti Padhao Yojana was launched on

a

  21 March 2014

b

 15 August 2014

c

 22 January 2015

d

 2 October 2015

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Vayoshreshtha Samman scheme was launched in?

a

  2001

b

 2005

c

 2009

d

 2010

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  Who are the beneficiaries of ICDS?

a

  Women in the age group of 15-44 years

b

 Pregnant and lactating women

c

 Children below 6 years

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Swadhar scheme is for ?

a

  patients in difficult condition

b

 business groups in bad finance condition

c

 women in difficult circumstances

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram (RKSK) was launched on

a

  October 2, 2013

b

 January 7, 2014

c

 July 1, 2015

d

 January 26, 2016

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  Sabla scheme covers which age group of women?

a

  3-10

b

 11-18

c

 18-25

d

 45-60

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Which State governemnt launched Biju Kanya Ratna Scheme?

a

  West Bengal

b

 Kerala

c

 Telangana

d

 Odisha

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  PMSBY was formally launched by Prime Minister Narendra Modi in Kolkata on

a

  15 August 2014

b

 9 May 2015

c

 1 June 2015

d

 26 January 2016

Answer & Explanation
Answer : Option B

9.  Kaushalya Setu skill development programme was launched by which state government?

a

  Maharashtra

b

 Madhya pradesh

c

 Uttar pradesh

d

 Mizoram

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  During which Five Year Plan was the Integrated Child Development Services (ICDS) launched -

a

  1st Five Year Plan

b

 3rd Five Year Plan

c

 5th Five Year Plan

d

 7th Five Year Plan

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) was launched on

a

  January 26, 2000

b

 August 15, 2000

c

 October 2, 2000

d

 December 25, 2000

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  The objective of the recently launched scheme HRIDAY is to

a

  Preserve cultural heritage sites

b

 Fund medical facilities in rural areas

c

 Provide subsidized treatments to heart patients

d

 Make urban people aware about lifestyle diseases

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  Who was the Prime Minister to launch to launch the ICDS

a

  V.P. Singh

b

 Rajiv Gandhi

c

 Morarji Desai

d

 Indira Gandhi

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Which of the following is true about PMSBY?

a

  The closure of SB account with the Bank or insufficiency of balance in SB account will result in theterminationof insurance coverage.

b

 In case of multiple saving bank accounts held by an individual in one or different banks, the person would be eligible to join the scheme through one savings bank account only.

c

 The premium will be deducted from the account holder's savings bank account through 'auto debit' facility in one installment on or before 1 st June of each annual coverage period under the scheme.

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Rajivgandhi Grameen Vidyutikaran yojana began in which year?

a

  2003

b

 2009

c

 2005

d

 2010

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers