16.  Swavalamban scheme is advantageous for?

a

  ex -service men

b

 Farmers

c

 Workers in Un organised sector

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

17.  PMSBY is available to people between the age group of

a

  18-60 years

b

 18-70 years

c

 21-55 years

d

 21-70 years

Answer & Explanation
Answer : Option B

18.  Eklavya Model Resdential schools to ben- fit?

a

  SC Students

b

 ST students

c

 Economically backward students

d

 All students

Answer & Explanation
Answer : Option B

19.  'Amrut Mahotsav', part of budget speech of FM, refers to

a

  Launch of Rainbow revolution

b

 Successful cleaning of Himalayan rivers

c

 Celebration on the eve of 75th year ofIndependencein 2022

d

 Celebration for success of white revolution, sinceIndiais the world's largest Milk producer

Answer & Explanation
Answer : Option C

20.  In which year the Janani Suraksha Yojana was launched?

a

  October 2, 2003

b

 July 3, 2004

c

 April 12, 2005

d

 August 15, 2006

Answer & Explanation
Answer : Option C

21.  Which scheme of the Central Government aims to improve the quality of life of people & overall habitat in the rural areas

a

  Indira Awas Yojana

b

 Samagra Awas Yojana (SAY)

c

 Valmiki Ambedkar Awas Yojana (VAMBAY)

d

 Pradhan Mantri Gramodaya Yojana (PMGY)

Answer & Explanation
Answer : Option B

22.  The IRDP scheme was merged with

a

  RLEGP

b

 Jawahar Rozgar Yojana

c

 Employment Guarantee Scheme

d

 Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana

Answer & Explanation
Answer : Option D

23.  Kabir Puraskar scheme introduced in which year?

a

  1981

b

 1949

c

 1990

d

 2000

Answer & Explanation
Answer : Option C

24.  Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) is a government-backed insurance scheme

a

  Crop

b

 Vehicle

c

 Accident

d

 Property

Answer & Explanation
Answer : Option C

25.  Make in India Initiative focuses on how many sectors of the economy?

a

  15

b

 22

c

 25

d

 30

Answer & Explanation
Answer : Option C

26.  In which year was the PMGY scheme implemented?

a

  1998-99

b

 1999-2000

c

 2000-01

d

 2001-02

Answer & Explanation
Answer : Option C

27.  Which Central scheme is also known as 'Gramin Awas'?

a

  Indira Awas Yojana

b

 Samagra Awas Yojana (SAY)

c

 Valmiki Ambedkar Awas Yojana (VAMBAY)

d

 Pradhan Mantri Gramodaya Yojana (PMGY)

Answer & Explanation
Answer : Option D

28.  Which scheme aims at the urban slum dwellers living below the poverty line who do not possess adequate shelter

a

  Indira Awas Yojana

b

 Samagra Awas Yojana (SAY)

c

 Valmiki Ambedkar Awas Yojana (VAMBAY)

d

 Pradhan Mantri Gramodaya Yojana (PMGY)

Answer & Explanation
Answer : Option C

29.  Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) was launched on

a

  August 25, 2014

b

 October 11, 2014

c

 October 2, 2015

d

 January 30, 2016

Answer & Explanation
Answer : Option B

30.  Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram (RKSK) target the age group of

a

  Below 6 years

b

 6-14 year

c

 Below 10 years

d

 10-19 years

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers