46.  Rajiv gandhi Udyami mitra yojana provides guidance to ?

a

  Sports persons

b

 Farmers

c

 Journalists

d

 Micro and Medium scale enterprises enterpreneurs

Answer & Explanation
Answer : Option D

47.  Under PMSBY Scheme, the amount to be paid to the insurance holder/nominee in case of accidental death or full disability is

a

  1 lakh

b

 1.5 lakh

c

 2 lakh

d

 2.5 lakh

Answer & Explanation
Answer : Option C

48.  Which is largest housing scheme in India

a

  Rajiv Awas Yojana

b

 Indira Awas Yojana

c

 Jawahar Awas Yojana

d

 Valmiki Ambedkar Awas Yojana

Answer & Explanation
Answer : Option B

49.  Name the schme which address the health needs of adolescents in the country

a

  Janani Suraksha Yojana

b

 Antyodaya Anna Yojana (AAY)

c

 Rashtriya Kishore Swasthya Karyakram

d

 Integrated Child Development Services (ICDS)

Answer & Explanation
Answer : Option C

50.  Which of the following programs aims at the promotion of savings among rural women?

a

  Indira Mahila Yojna

b

 Javhar Rozgar Yojna

c

 Rashtriya Mahila Kosh

d

 Mahila Samriddhi Yojna

Answer & Explanation
Answer : Option D

51.  The National Food Security Mission (NFSM) aims to enhance the production of

a

  Rice

b

 Wheat

c

 Pulses

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

52.  Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) will cover

a

  Disablement due to Accident

b

 Death due to Accident

c

 Both Disablement & Death due to Accident

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

53.  Which scheme is devised to to transform India into a global design & manufacturing hub?

a

  Make in India

b

 Startup India

c

 Digital India

d

 AMRUT

Answer & Explanation
Answer : Option A

54.  Which of the following programs meets the credit needs of poor women?

a

  Indira Mahila Yojna

b

 Rashtriya Mahila Kosh

c

 Mahila Samriddhi Yojna

d

 Mahila Samakhya Programme

Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  Make in India initiative was launched on

a

  2 October 2014

b

 15 August 2015

c

 26January2015

d

 25 September 2014

Answer & Explanation
Answer : Option D

56.  The funding of the Indira Awas Yojana is shared between the Centre & States in the ratio of

a

  50 : 50

b

 75 : 25

c

 80 : 20

d

 90 : 10

Answer & Explanation
Answer : Option B

57.  Antyodaya Anna Yojana was launched on

a

  January 26, 2000

b

 December 25, 2000

c

 August 15, 2002

d

 October 2, 2001

Answer & Explanation
Answer : Option B

58.  The price at which the Government purchases food grains for maintaining the public distribution system and for building up buffer stocks are known as

a

  Issue Prices

b

 Ceiling Prices

c

 Procurement Prices

d

 Minimum Support Prices

Answer & Explanation
Answer : Option C

59.  Textiles workers rahabilitation fund scheme was launched in?

a

  1988

b

 1990

c

 1986

d

 1991

Answer & Explanation
Answer : Option C

60.  How many states have initiated Janani Suraksha yojana?

a

  20

b

 19

c

 10

d

 All states and Union territories

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers