61.  The schemes of Employment Assurance Scheme & the Jawahar Gram Samridhi Yojana were merged into

a

  JRY

b

 SGRY

c

 PMGY

d

 PMRY

Answer & Explanation
Answer : Option B

62.  Under PMSBY Scheme, the insurance cover shall be for the one year period stretching from

a

  1 January to 31st December

b

 1st April to 31st March

c

 1st June to 31st May

d

 1st July to 30 June

Answer & Explanation
Answer : Option C

63.  Janasree bima yojana started in which year?

a

  1999

b

 2000

c

 2006

d

 2011

Answer & Explanation
Answer : Option B

64.  Which animal is the symbol of the Make in India Initiative?

a

  Lion

b

 Tiger

c

 Cheetah

d

 Elephant

Answer & Explanation
Answer : Option A

65.  The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) envisages connecting all habitations with a population of persons & above in the plain area

a

  100 persons

b

 500 persons

c

 1000 persons

d

 1500 persons

Answer & Explanation
Answer : Option B

66.  Integrated Child Protection Scheme was launched in which year?

a

  2005-2006

b

 2008-2009

c

 2009-2010

d

 2012-2013

Answer & Explanation
Answer : Option C

67.  Who was the Prime Minister of India to lauch the Indira Awas Yojana

a

  V. P. Singh

b

 Narsimha Rao

c

 Rajiv Ghandhi

d

 Indira Ghandhi

Answer & Explanation
Answer : Option C

68.  The maxium age at entry for Gram Santosh Rural postal life insurance scheme is ?

a

  35 years

b

 40 years

c

 45 years

d

 50 years

Answer & Explanation
Answer : Option C

69.  Under Mahatma gandhi National Rural employement guarantee scheme how many days of guaranteed employment provided?

a

  100 days

b

 45 days

c

 60 days

d

 90 days

Answer & Explanation
Answer : Option A

70.  In pursuance of the National policy for Children, the Integrated Child Development Services (ICDS) was launched on

a

  October 2, 1975

b

 August 15, 1976

c

 July 1, 1978

d

 December 1, 1980

Answer & Explanation
Answer : Option A

71.  The Stand up India scheme support entrepreneurship among

a

  Women

b

 SC Community

c

 ST Community

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

72.  Consider the following components of the PURA model of economic development

a

  Construction of hospital in rural areas

b

 Facilitate road connectivity in villages

c

 Enhancement of electricity in rural areas

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

73.  Where was the VAMBAY formally launched on 2nd December 2001

a

  Pune

b

 Jaipur

c

 Bhopal

d

 Hyderabad

Answer & Explanation
Answer : Option D

74.  The objective of which scheme is to bring the assisted poor families above the poverty line by ensuring appreciable sustained level of income over a period of time

a

  JRY

b

 EAS

c

 SGSY

d

 RLEGP

Answer & Explanation
Answer : Option C

75.  Indira Awas Yojana was launched in

a

  May 1985

b

 June 1986

c

 August 1991

d

 October 1983

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers