46.  Which is the least populated state of India as per 2011 census?

a

  Sikkim

b

 Mizoram

c

 Chandigarh

d

 Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option A

47.  Which is longest river of India?

a

  Ganga

b

 Nile

c

 Yamuna

d

 Kaveri

Answer & Explanation
Answer : Option A

48.  Which is the largest desert in India?

a

  Sahara

b

 Thar desert

c

 Kutch deserts

d

 Simpson desert

Answer & Explanation
Answer : Option B

49.  Who achieved the highest balloon flight in India?

a

  Indu Shahani

b

 Vijaypat Singhania

c

 Gautam Singhania

d

 Hari Shankar Singhania

Answer & Explanation
Answer : Option B

50.  Which is longest tributary river of India?

a

  Ganga

b

 Yamuna

c

 Chenab

d

 Kaveri

Answer & Explanation
Answer : Option B

51.  Which is the palace located on lake in India?

a

  Jal Mahal

b

 Leh Palace

c

 Lake Palace

d

 Jehangiri Mahal

Answer & Explanation
Answer : Option C

52.  The highest town (from the sea level) of India is -

a

  Shimla

b

 Jammu

c

 Srinagar

d

 Lahaul & Spiti

Answer & Explanation
Answer : Option D

53.  Which is the highest award for gallantry in India?

a

  Vir Chakra

b

 Mahavir Chakra

c

 Shaurya Chakra

d

 Param Vir Chakra

Answer & Explanation
Answer : Option D

54.  Which is the longest dam in India?

a

  Tehri dam

b

 Bhakra dam

c

 Hirakud dam

d

 Sardar Sarovar dam

Answer & Explanation
Answer : Option C

55.  The largest tiger reserve in India is

a

  Manas

b

 Pench

c

 Corbett

d

 Nagarjuna

Answer & Explanation
Answer : Option D

56.  Biggest Stadium in India?

a

  Kalinga stadium

b

 Salt lake Stadium

c

 Sardar Patel Stadium

d

 Jawaharlal Nehru Stadium

Answer & Explanation
Answer : Option B

57.  Which is the only palace facade in India?

a

  Jal Mahal

b

 Hawa Mahal

c

 City Palace

d

 Jantar Mantar

Answer & Explanation
Answer : Option B

58.  Which is the most populated state of India as per 2011 census?

a

  Bihar

b

 Sikkim

c

 Rajasthan

d

 Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option D

59.  The largest producer of saffron in India is -

a

  Jammu and Kashmir

b

 Uttar Pradesh

c

 Tamil Nadu

d

 Haryana

Answer & Explanation
Answer : Option A

60.  Which is the tallest medieval building in India?

a

  Qutb Minar

b

 Galata Tower

c

 Belem Tower

d

 Minaret of Jam

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers