1.  The longest river in Europe is

a

  Ural River

b

 Volga River

c

 River Thames

d

 Orange River

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  The first space station was

a

  Mir

b

 Salyut 1

c

 Lunokhod 1

d

 International Space Station (ISS)

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  Which country has the largest area?

a

  India

b

 Brazil

c

 Russia

d

 Canada

Answer & Explanation
Answer : Option C

4.  Which is the longest River in the World?

a

  Nile

b

 Ganga

c

 Yamuna

d

 Kaveri

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  Which of the following is the largest irrigation canal in the world?

a

  Suez canal

b

 Sirhind canal

c

 Panama canal

d

 Indira Gandhi canal

Answer & Explanation
Answer : Option D

6.  Which is the world's longest motorable road?

a

  Pan American highway

b

 The James Dalton highway

c

 The Sichuan-Tibet Highway

d

 The Russian federal highway

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  Longest rail tunnel in the world?

a

  Yulhyeon Tunnel

b

 Taihang Tunnel

c

 Seikan Tunnel

d

 Channel Tunnel

Answer & Explanation
Answer : Option C

8.  Which is the Largest lake of the World?

a

  Lake Huron

b

 Caspian Sea

c

 Wular Lake

d

 Lake Victoria

Answer & Explanation
Answer : Option B

9.  Which bird lays largest Egg?

a

  Emu

b

 Ostrich

c

 Lesser Rhea

d

 Dwarf Cassowary

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  Which is the largest newspaper in the world by circulation?

a

  Bild

b

 Asahi Shimbun

c

 Yomiuri Shimbun

d

 The Times of India

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Which is the world's longest big-ship canal?

a

  Kiel Canal

b

 Suez Canal

c

 Volga-Don Canal

d

 Rhine-Main-Danube canal

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Which of the following country has the largest reserve of Bauxite of the world?

a

  India

b

 Russia

c

 Surinam

d

 Australia

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  What is an imaginary line which runs across and passes through the centre of the Earth called?

a

  Equinox

b

 Equator

c

 Meridian

d

 Earth's axis

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Largest delta in the World?

a

  Volga

b

 Niger

c

 Mekong

d

 Sunderbans

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Which is the world's largest ocean?

a

  The Arctic Ocean

b

 The Pacific Ocean

c

 The Indian Ocean

d

 The Atlantic Ocean

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers