1.  When had Mahmud Ghajnavi conquered Kangra?

a

  1001

b

 1009

c

 1012

d

 1018

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  Origin of Satluj is

a

  Chandratal

b

 Baralacha pass

c

 Rohtang pass

d

 Mansrover

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  How many major rivers flow through Himachal Pradesh?

a

  2

b

 3

c

 4

d

 5

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Which is the most industrialized district of Himachal Pradesh?

a

  Kangra

b

 Una

c

 Solan

d

 Shimla

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Who gave the tiltle of ' Pahari Gandhi ' to Baba Kashi Ram?

a

  Mahatma Gandhi

b

 Pt. Jawahar Lal Nehru

c

 Chandra Shekhar

d

 Padam Dev

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  Which is the largest city of Himachal Pradesh?

a

  Solan

b

 Shimla

c

 Kinnaur

d

 Kullu

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  On which river 'Bhakra Dam' Project is located?

a

  Ganga

b

 Satluj

c

 Beas

d

 Ravi

Answer & Explanation
Answer : Option B

8.  Waht is the origin place of Beas river in Himachal Pradesh?

a

  Tandi

b

 Mansrovar

c

 Rohtang Pass

d

 Baralacha Pass

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  Kandraur bridge was situated on which river

a

  Ravi

b

 Beas

c

 Satluj

d

 Chenab

Answer & Explanation
Answer : Option C

10.  Which is the State Flower of Himachal Pradesh?

a

  Rose

b

 Sunflower

c

 Pink Rhododendron

d

 Lotus

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  First Lok Sabha election held in Himachal on

a

  1950

b

 1948

c

 1956

d

 1952

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Kangra fort was built by

a

  Hamir Chand

b

 Sansar Chand

c

 Rajanaka Paramanand Chand

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  The highest cricket ground in World(Chail) is located at

a

  Una

b

 Kangra

c

 Solan

d

 Shimla

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  National Agriculture Insurance Scheme Started in the year of -

a

  1998-1999

b

 1996-1997

c

 1991-1992

d

 1999-2000

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Mukkila Glacier is located in which one of the following regions?

a

  Bhaga Valley

b

 Pangi

c

 Manali

d

 Rohru

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers