286.  On which river 'Pong dam' Project is located?

a

  Ravi

b

 Satluj

c

 Beas

d

 Ganga

Answer & Explanation
Answer : Option C

287.  Who became the first Lt. Governer of H.P. in 1952?

a

  M.H Beg

b

 Y.S Parmar

c

 Himmant Singh

d

 N.C. Mehta

Answer & Explanation
Answer : Option C

288.  Which among the following rivers flows through Himachal Pradesh?

a

  Satluj

b

 Ravi

c

 Beas

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option D

289.  Which town of HP got itself included in the Guinness Book of world record as far as Nati Folk dance is concerned?

a

  Solan

b

 Mandi

c

 Hamirpur

d

 Kullu

Answer & Explanation
Answer : Option D

290.  The Assembly of himachal is

a

  Unicameral

b

 Bicameral

c

 Both (a) and (b)

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

291.  Mandi town is situated on the banks of

a

  Satluj

b

 Ravi

c

 Beas

d

 Chenab

Answer & Explanation
Answer : Option C

292.  Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

a

  Beas, Ravi and Chenab

b

 Ravi, Chenab and Jhelum

c

 Sutlej, Beas and Ravi

d

 Sutlej, Ravi and Jhelum

Answer & Explanation
Answer : Option A

293.  Spiti and Kinnaur are sepreated from tibet by?

a

  Baralacha pass

b

 Shipki pass

c

 Zaskar

d

 Chandratal

Answer & Explanation
Answer : Option D

294.  Which state capital, is home to Asia's only natural ice skating rink?

a

  Ropar(Punjab)

b

 Shimla(Himachal Pradesh)

c

 Ajmer(Haryana)

d

 Chandhigarh(Punjab)

Answer & Explanation
Answer : Option B

295.  The old name of district kullu is

a

  Kulluta

b

 Kirgram

c

 Trigarth

d

 Nagarcot

Answer & Explanation
Answer : Option A

296.  How many national Highways are there in Himachal Pradesh?

a

  8

b

 9

c

 10

d

 11

Answer & Explanation
Answer : Option B

297.  The Capital of Trigarta was

a

  Nagari

b

 Nagar

c

 Nagarcot

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

298.  In area wise, which is the largest district?

a

  Lahul Spiti

b

 Kangra

c

 Una

d

 Shimla

Answer & Explanation
Answer : Option A

299.  What is Literacy rate of Female in H.P. in census 2011?

a

  65.03 %

b

 67.08 %

c

 77.08 %

d

 70 %

Answer & Explanation
Answer : Option B

300.  Daranghati wildlife sanctuary is situated in

a

  Una

b

 Kinnuar

c

 Sirmaur

d

 Shimla

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers