46.  Which of the following mountain pass lies in Himachal Pradesh?

a

  Nathu La Pass

b

 Khunjerab Pass

c

 Dongkha la

d

 Rohtang Pass

Answer & Explanation
Answer : Option D

47.  Where was Ras Bihari Bos Stayed in 1913 A.D-

a

  Solan

b

 Mandi

c

 Kullu

d

 Lahul Spiti

Answer & Explanation
Answer : Option D

48.  Rewalsar lake is situated in which district?

a

  Mandi

b

 Chamba

c

 Solan

d

 Bilaspur

Answer & Explanation
Answer : Option A

49.  Where is Andhra Hydel project located?

a

  Kangra

b

 Una

c

 Shimla

d

 Kullu

Answer & Explanation
Answer : Option C

50.  In which district of Himachal Losar festival is celebrated?

a

  Shimla

b

 Solan

c

 Chamba

d

 Lahul Spiti

Answer & Explanation
Answer : Option D

51.  Which place in Himachal Pradesh is called Mini Switzerland?

a

  Khajjiar

b

 Pushkar

c

 Manali

d

 Lahul Spiti

Answer & Explanation
Answer : Option A

52.  Tirthan Sanctury is located

a

  Una

b

 Kangra

c

 Kullu

d

 Solan

Answer & Explanation
Answer : Option C

53.  Sepoy Jagdish Chand was awarded by which award on Republic Day 2016?

a

  Param Vir Chakra

b

 Padam Shree

c

 Kirti Chakra

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

54.  How many Divisions are there in Himachal Pradesh?

a

  3

b

 4

c

 5

d

 6

Answer & Explanation
Answer : Option A

55.  Who is Forest Minister(2016)?

a

  Kishan Kapoor

b

 Dr. Rajeev Bindal

c

 Thakur Singh Bharmouri

d

 Thakur Gulab Singh

Answer & Explanation
Answer : Option C

56.  Bilaspur was merged into Himachal Pradesh to form a district

a

  1 January, 1954

b

 1 July, 1954

c

 25 January, 1954

d

 15 September, 1954

Answer & Explanation
Answer : Option B

57.  Lippa Asrang wildlife sanctuary in Kinnaur district is famous for

a

  Monal

b

 Snow Leopard

c

 Yak

d

 Deer

Answer & Explanation
Answer : Option C

58.  Jamthal tank is located at

a

  Kangra

b

 Bilaspur

c

 Hamirpur

d

 Chamba

Answer & Explanation
Answer : Option B

59.  The rainest place in Himachal is

a

  Dharamshala

b

 Baddi

c

 Spiti

d

 Dehra

Answer & Explanation
Answer : Option A

60.  Which river in Himachal Pradesh have highest volume of water flow?

a

  Chenab

b

 Beas

c

 Ravi

d

 Yamuna

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers