1.  Which of the following awards was instituted in 1992 to mark the golden jubilee of the Quit India Movement?

a

  Rajiv Gandhi Excellence Award

b

 Rajiv Gandhi Sadbhavana Award

c

 Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

d

 Rajiv Smriti Puraskar

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  On which date is Nobel Prize Awarded?

a

  April 10

b

 January 10

c

 December 10

d

 August 10

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  is for the contribution to Literature.

a

  Saraswati Samman

b

 Moorti Devi Award

c

 Jnapith Award

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Contribution to which field is honoured by Dhanvantari award?

a

  literature

b

 medicine

c

 physics

d

 space research

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Name the India's highest award which is given to a civilian

a

  Bharat Ratna

b

 Param Vir Chakra

c

 Jnanpith award

d

 National Film Award

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  Goldman Awards are given for outstanding contribution in which of the following fields?

a

  conservation of energy

b

 population of science

c

 protection of environment

d

 population control

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  Who was crowned Miss Universe 2014 at 63rd edition of Miss Universe held in Us in Jan 2015?

a

  Diana Harkusha

b

 Paulina Vega

c

 Yasmin Verheijen

d

 Nia Sanchez

Answer & Explanation
Answer : Option B

8.  Who has been chosen for Singapore's Cultural Medallion 2014?

a

  Vijay Seshadri

b

 H.K Kaul

c

 NV Subbarman

d

 K.T.M Iqbal

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  The first woman to get the Bharat Ratna Award is

a

  Mother Teresa

b

 Indira Ghandhi

c

 Lata Mangeshkar

d

 Sarojni Naidu

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  For outstanding contribution to which one of the following' fields is Abel Prize given?

a

  Chemistry

b

 Science

c

 Mathematics

d

 Physics

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Who was the winner of the International Children's Peace Prize 2014?

a

  Neha Gupta

b

 Kesz Valdez

c

 Malala Yousafzai

d

 Kailash Satyarthi

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  the Popularization of Science is an award given by UNESCO.

a

  The BAFTA award

b

 TheFiFi Awards

c

 The Green Star Awards

d

 The Kalinga Prize

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  The Nobel peace prize is awarded in which city?

a

  Brussels

b

 Stockholm

c

 Oslo

d

 Geneva

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Manav Seva Award has been instituted in the memory of

a

  Rajiv Gandhi

b

 Dr. Rajendra Prasad

c

 Indira Gandhi

d

 Acharya

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Diwan of Mysore who received Bharat Ratna Award -

a

  Dhondo Keshav Karve

b

 Mokshagundam Visvesvarayya

c

 Zakir Hussain

d

 V. V. Giri

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers