1.  Eyes, brain, inner and middle ears are protected by

a

  skull

b

 patella

c

 carpals

d

 vertebrae

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  Hormone which increases sensitivity and secretion of insulin is known as

a

  insulin

b

 chondroitin

c

 osteocalcin

d

 pituitary hormones

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Internal fertilization is advantageous because it protects fertilized egg from

a

  predation

b

 dehydration

c

 harsh environment

d

 all of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Pairs of ribs in human body are

a

  10 pairs

b

 12 pairs

c

 14 pairs

d

 16 pairs

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  What is the normal W. B.C count in human body?

a

  3000-5000/cubic mm

b

 4000-7000/cubic mm

c

 5000-10000/cubic mm

d

 6000-11000/cubic mm

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Which is the smallest gland in human body?

a

  Liver

b

 Thyroid

c

 Pituitary

d

 Salivary Gland

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  Uterus opens into vagina through

a

  ovary

b

 cervix

c

 urethra

d

 oviduct

Answer & Explanation
Answer : Option B

8.  Initial stage of birth is result of stimuli from the

a

  fetal pituitary

b

 mother's pituitary

c

 decrease in level of progesterone

d

 all of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Pituitary gland on onset of puberty releases

a

  oxytocin

b

 somatotrophin hormone (STH)

c

 follicle stimulating hormone (FSH)

d

 thyroid stimulating hormone (TSH)

Answer & Explanation
Answer : Option C

10.  Cancer and related diseases are caused due to

a

  Primary radiation

b

 Ionizing radiation

c

 Non-ionizing radiation

d

 Secondary radiation

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Organ of body which is protected by patella is

a

  wrist

b

 ankle

c

 knee

d

 elbow

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  Labour pain is caused by contractions in walls of

a

  ovary

b

 cervix

c

 uterus

d

 endometrium

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Diabetes is related with

a

  Eyes

b

 Liver

c

 Bones

d

 Pancreas

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Central nervous system, heart, skin and eye bones joints are damaged in

a

  syphilis

b

 gonorrhoa

c

 genital herpes

d

 acquired immune deficiency syndrome (AIDS)

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Female reproductive cycle may be disturbed by

a

  over-eating

b

 malnourishment

c

 emotional stresses

d

 both (b) and (c)

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers