196.  Muscles that are attached to skeleton to various bones which helps in movement are classified as

a

  spine muscles

b

 skeletal muscles

c

 vertebral muscles

d

 intercostals muscles

Answer & Explanation
Answer : Option B

197.  Blood group was discovered by -

a

  Pavlov

b

 Landsteiner

c

 William Harvey

d

 Alexander Fleming

Answer & Explanation
Answer : Option B

198.  Barium is used for

a

  X-ray of brain

b

 Checking blood group

c

 X-ray of alimentary canal

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

199.  Discharge of blood and cell debris in case of no fertilization is called

a

  ovulation

b

 menupause

c

 menstruation

d

 oestrous cycle

Answer & Explanation
Answer : Option C

200.  What is the blood volume of human body (in 70 kg body)?

a

  6.4 litres

b

 6.8 litres

c

 7.4 litres

d

 7.8 litres

Answer & Explanation
Answer : Option B

201.  Events of menstrual cycle involve the

a

  uterine cycle

b

 ovarian cycle

c

 both (a) and (b)

d

 ovulatory cycle

Answer & Explanation
Answer : Option C

202.  In the absence of Vitamin A which disease will happen?

a

  Scurvy

b

 Rickets

c

 Beriberi

d

 Night Blindness

Answer & Explanation
Answer : Option D

203.  Structural and functional unit of life is called

a

  cell

b

 DNA

c

 tissues

d

 organelle

Answer & Explanation
Answer : Option A

204.  Blood vessels, heart and lungs are protected by

a

  tarsala and ilium

b

 carpals and patella

c

 clavicle and scapula

d

 sternum, rib cage and spine

Answer & Explanation
Answer : Option D

205.  What is the weight of brain of human body?

a

  1200 gms

b

 1400 gms

c

 1600 gms

d

 1800 gms

Answer & Explanation
Answer : Option B

206.  The main function of the kidney is

a

  To control blood pressure

b

 To help in digestion of food

c

 To control body temperature

d

 To remove waste product from the body

Answer & Explanation
Answer : Option D

207.  Internal framework of bones in body is known as

a

  bio-structure

b

 human skeleton

c

 remediation structure

d

 degradation structure

Answer & Explanation
Answer : Option B

208.  Release of oxytocin during labour pain occurs in form of

a

  rays

b

 waves

c

 stream

d

 packets

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers