1.  Transactional Analysis (TA) is related to

a

  Attitudes

b

 Learning

c

 Personality

d

 Perception

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Management development is concerned with learning of

a

  Mechanical skills

b

 Specific job skills

c

 Conceptual and creative skills

d

 All ofthe above

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Training refers to

a

  An act of increasing the knowledge and skill of an employee for doing a particular job

b

 It bridges the differences between job requirements and employee's present specifications

c

 A short term educational process and utilizing systematic and organized procedure by which employees learn technical knowledge and skills for a definite purpose

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Time and Motion Study was propounded by

a

  Elton Mayo

b

 Henry Gnatt

c

 Frank B. Gilberth

d

 Louis D. Brandies

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  An enquiry that is conducted afresh because of the objections raised by alleged employee is called

a

  De-novo enquiry

b

 Ex-parte enquiry

c

 Domestic enquiry

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  Fish bone analysis as a tool of quality circle was advanced by

a

  Joseph Juran

b

 Phillip Crosby

c

 Edward Deming

d

 Kouru Ishi Kawa

Answer & Explanation
Answer : Option D

7.  'Model Grievance Procedure' is given in the

a

  Code of Discipline

b

 Industrial Disputes Act

c

 EmployeeStateInsurance Act

d

 Industrial Employment (standing orders) Act

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  A test which measure, what it is intended to measure is

a

  Valid test

b

 Reliable test

c

 Objective test

d

 Standardised test

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Time study refers to

a

  Value analysis

b

 Value engineering

c

 Improving work methods

d

 Developing a standard time to do a particular task

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Who has advanced the Bottom of the Pyramid concept?

a

  C.K. Prahlad

b

 Peter Drucker

c

 Garry Dessler

d

 Michael Porter

Answer & Explanation
Answer : Option A

11.  Which of the following is not a 'lab' in the sensitivity training, also known as Laboratory training?

a

  Cousin lab

b

 Family lab

c

 Stranger lab

d

 Organizational lab

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Which are the factors by which the process of job design can be affected?

a

  Behavioural

b

 Environmental

c

 Organisational

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  Find the machinery which is not method of settlement of industrial dispute:

a

  Conciliation

b

 Consultation

c

 Adjudication

d

 Works committee

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  Which of the following cannot be said to be an effect of industrial disputes?

a

  High Labour Turnover

b

 Higher rate of Absenteeism

c

 Higher rate of Man-days lost

d

 High Productivity, Peace and Profit

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Which of the following is the outcome of job satisfaction?

a

  Absenteeism

b

 High productivity

c

 High employee turnover

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers