196.  Which of the following is not an OD technique?

a

  Grid Training

b

 DelphiTechnique

c

 Survey Feedback

d

 Sensitivity Training

Answer & Explanation
Answer : Option B

197.  Which of the following training programmes is meant for a new employee?

a

  Induction training

b

 Sensitivity training

c

 In-basket exercise

d

 Apprenticeship training

Answer & Explanation
Answer : Option A

198.  Which of the following is an invisible part but a powerful template that shapes, what happens at the workplace?

a

  Organisational culture

b

 Organisational climate

c

 Organisational structure

d

 Organisational dynamics

Answer & Explanation
Answer : Option A

199.  The amount sufficient to enable a worker to live in reasonable comfort, having regard to all obligations to which an average worker would ordinarily be subject to

a

  Fair Wage

b

 Living Wage

c

 Minimum Wage

d

 Nominal Wage

Answer & Explanation
Answer : Option C

200.  Which of the following statements about the recent trends in HRM is not correct?

a

  Performance and Knowledge Management are not related to strategic HRM.

b

 Employer branding is attempted to be achieved through HRM practices.

c

 Measurement of HR through balanced scorecard has taken shape.

d

 Competency mapping is a recent trend in HRM.

Answer & Explanation
Answer : Option A

201.  Outsourcing stands for

a

  Slowing down of production

b

 Encouraging voluntary retirement

c

 Retrenching services of surplus employees

d

 Contracting out the work to other organisations

Answer & Explanation
Answer : Option D

202.  Which one of the following is not the method of job evaluation?

a

  Grading

b

 Ranking

c

 Point Method

d

 Forced Distribution

Answer & Explanation
Answer : Option D

203.  According to Fiedler's Contingency Model of Leadership, which one of the following is a situational variable?

a

  Organisational System

b

 Degree of task structure

c

 Leader's position power

d

 Leader - Member relationship

Answer & Explanation
Answer : Option A

204.  The five basic features of Scanlon plan of incentive payment are

a

  cooperation, identity, control, involvement and sharing of profits.

b

 control, individuality, competence, involvement and sharing of benefits.

c

 cooperation, identity, competence, involvement and sharing of benefits.

d

 control, individuality, commitment, involvement, and sharing of benefits.

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers