1.  The temple situated near Pushkar Lake in Rajasthan is related to -

a

  Lord Ganesh

b

 Lord Vishnu

c

 Lord Maheshwar

d

 Lord Brahma

Answer & Explanation
Answer : Option D

2.  With reference to the cultural history of India, the term 'Panchayatan' refers to

a

  an assembly of village elders

b

 a religious sect

c

 a style of temple construction

d

 an administrative functionary

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Thumri Singer Girija Devi belongs to which among the following Gharanas?

a

  Lucknow Gharana

b

 Banaras Gharana

c

 Kirana Gharana

d

 Agra Gharana

Answer & Explanation
Answer : Option B

4.  The playback singer who is the recipient of Bharat Ratna award is -

a

  Asha Bhonsle

b

 Kishore Kumar

c

 Durga Khote

d

 Lata Mangeshkar

Answer & Explanation
Answer : Option D

5.  Which Upanishad gives the description of the transmigration of soul for the first time?

a

  Isha Upanishad

b

 Chhandogya Upanishad

c

 Brihadaranayaka Upanishad

d

 Kathopanishad

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Natti is a folk dance of

a

  Punjab

b

 Himachal Pradesh

c

 Haryana

d

 Jammu and Kashmir

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  In which of the following festivals are boat races a special feature?

a

  Pongal

b

 Navratri

c

 Rongali Bihu

d

 Onam

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  Nataraja is a depiction of the God

a

  Shiva

b

 Brahma

c

 Vishnu

d

 Agni

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Which of the following are the characteristics of the Advaita Philosophy of Shankara?

a

  Brahman an ultimate reality

b

 All mistakes due to ignorance

c

 Two levels of realities - conventional reality and absolute reality

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Who was the Architect of Victoria Memorial, Calcutta (Kolkata)?

a

  Vincent J. Esch

b

 Sir William Emerson

c

 William Berges

d

 Hodgeson

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Identify the temple which served as a centre of higher education:

a

  Dashavatar temple at Devgarh

b

 Sasbahu temple atGwalior

c

 Shore temple at Mamallapuram

d

 Trayipurush temple at Salotgi

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  This group of churches has no hierarchy and is a part of no formal organization. Historically speaking, it splintered off from the Disciples of Christ.

a

  United Church of Christ

b

 Seventh Day Adventist

c

 Churches of Christ

d

 Assemblies of God

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  The fifth and last K is Kirpan. What does this mean?

a

  A comb

b

 Uncut Hair

c

 A sword

d

 A bracelet

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  The most gigantic rock-cut Bahubali image is located in

a

  Tamil Nadu

b

 Andhra Pradesh

c

 Karnataka

d

 Kerala

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  Bhangra is a popular folk dance of -

a

  Punjab

b

 Jammu and Kashmir

c

 Himachal Pradesh

d

 Haryana

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers