1.  Reserve Bank of India was nationalized in the year

a

  1935

b

 1945

c

 1949

d

 1969

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  In an economy, the sectors are classified into public and private on the basis of:

a

  nature of economic activities

b

 ownership of enterprises

c

 employment condition

d

 use of raw material

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  In India, the Bank NABARD does not provide refinance to

a

  scheduled commercial banks

b

 regional rural banks

c

 export-import banks

d

 state land development banks

Answer & Explanation
Answer : Option B

4.  In which among the following years, a new ' Liberalized Industrial Policy ' in India was announced for the first time?

a

  1992

b

 1991

c

 1986

d

 1993

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  The co-operative credit societies have a

a

  two-tier structure

b

 four-tier structure

c

 three-tier structure

d

 five-tier structure

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  The Currency Convertibility concept in its original form is originated in

a

  Wells agreement

b

 Taylors agreement

c

 Bretton Woods agreement

d

 Symmonds agreement

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  In the history of Indian population, which duration period is referred to as 'a great leap forward'?

a

  1951-1961

b

 1941-1951

c

 1921-1931

d

 1971-1981

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  If the RBI adopts an expansionist open market operations policy, this means that it will

a

  buy securities from non-government holders

b

 offer commercial banks more credit in the open market

c

 sell securities in the open market

d

 openly announce to the market that it intends to expand credit

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  All revenues received, loans raised and money received in repayment of loans by the Union government go into

a

  Consolidated Fund of India

b

 Contingencey Fund of India

c

 Public Account of India

d

 None

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  National Rural Employment Programme started in?

a

  1980

b

 1981

c

 1979

d

 1982

Answer & Explanation
Answer : Option A

11.  Foreign Direct Investment ceilings in the telecom sector have been raised from 74 percent to

a

  80 percent

b

 83 percent

c

 90 percent

d

 100 percent

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  Net National Product(NNP) of a country is:

a

  GNP minus net income from abroad

b

 GDP minus depreciation allowances

c

 GDP plus net income from abroad

d

 GNP minus depreciation allowances

Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  Small Industries Development Bank of India (SIDBI) was established in :

a

  1986

b

 1987

c

 1988

d

 1989

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Development means economic growth plus

a

  inflation

b

 price stability

c

 deflation

d

 social change

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  The currency convertibility concept in its original form originated in

a

  Taylors Agreement

b

 Bretton Woods Agreement

c

 Wells Agreement

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers