451.  Which state has the lowest sex ratio?

a

  Kerala

b

 Tamil Nadu

c

 Haryana

d

 Maharashtra

Answer & Explanation
Answer : Option A

452.  What is term Hot Money used for?

a

  white money

b

 a money which is hard to come but easy to go

c

 black money

d

 a money which comes easily and goes easily too

Answer & Explanation
Answer : Option C

453.  Deficit financing implies

a

  public expenditure in excess of public revenue

b

 public revenue in excess of public expenditure

c

 printing new currency notes

d

 replacing new currency with worn out currency

Answer & Explanation
Answer : Option A

454.  Marshallian approach is popularly known as -

a

  The modern utility approach

b

 Ordinal utility approach

c

 Cardinal utility approach

d

 Indifference curve approach

Answer & Explanation
Answer : Option B

455.  The term mixed economy denoted:

a

  existence of both private and public sectors

b

 existence of both heavy and small industries

c

 existence of both rural and urban sectors

d

 existence of both heavy developed and underdeveloped sectors

Answer & Explanation
Answer : Option D

456.  In which year was the first regular Census held in India?

a

  1881

b

 1921

c

 1911

d

 1931

Answer & Explanation
Answer : Option A

457.  In the state of India, the State Financial Corporation have given assistance mainly to develop

a

  medium-scale industries

b

 Irrigation projects

c

 small-scale industries

d

 medium and small-scale industries

Answer & Explanation
Answer : Option A

458.  The Deputy Chairman of the Planning Commission?

a

  Finance MInister

b

 HRD Minister

c

 Holds the rank of a Cabinet minister

d

 is an economist of repute

Answer & Explanation
Answer : Option C

459.  Subsidies mean

a

  payment by government for purchase of goods and services

b

 payment made by business enterprises to factors of production

c

 payment made by companies to shareholders

d

 payment made by the government to business enterprises, without buying any goods and services

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers