61.  Which one of the following is NOT within the duties of the Planning Commision?

a

  To make an assessment of the material, capital and human resources of the country

b

 To define the stage of growth and suggest allocation of resources

c

 To determine the nature of machinery required for implementation of plan proposals

d

 To prepare the annual central budget

Answer & Explanation
Answer : Option B

62.  Which country is not a member of SAARC?

a

  Pakistan

b

 India

c

 Myanmar

d

 Bangladesh

Answer & Explanation
Answer : Option D

63.  Non Tax revenues can be increased by improving the working of the

a

  commercial irrigation projects

b

 electricity boards

c

 State Road Transport Corporations

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

64.  The finance commission in India is -

a

  An advisory body

b

 A constitutional body

c

 A statutory body

d

 An autonomous body

Answer & Explanation
Answer : Option D

65.  Which state in India is estimated to have the largest coal reserves in India?

a

  Bihar

b

 Madhya Pradesh

c

 Jharkhand

d

 Orissa

Answer & Explanation
Answer : Option A

66.  Who was the first administrator statesman to attempt planning as a means for economic development?

a

  Sir CP Ramaswami Aiyyar

b

 M Viswesvarayya

c

 VT Krishnamachari

d

 C Rajagopalachari

Answer & Explanation
Answer : Option B

67.  If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to

a

  decrease it

b

 increase it

c

 no impact

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

68.  Imperial Bank of India was old name of?

a

  State Bank of India

b

 Central Bank of India

c

 United Bank of India

d

 Punjab National Bank

Answer & Explanation
Answer : Option C

69.  Antyodaya Anna Yojana was launched on

a

  13 April, 2000

b

 20 December, 2000

c

 25 December, 2000

d

 1st January, 2001

Answer & Explanation
Answer : Option C

70.  Who was the father of Operation Flood?

a

  Dr. Norman Borlaug

b

 Dr. Verghese Kurien

c

 Dr. M.S. Swaminathan

d

 Dr. William Gande

Answer & Explanation
Answer : Option B

71.  Which among the following was the first deepwater block in India to start production?

a

  Krishna Godavari D-6

b

 Mahanadi deepwater block NEC-DWN- 2002/1

c

 SB-11

d

 KG-DWN- 2005/2

Answer & Explanation
Answer : Option C

72.  Socialism is in favour of

a

  Free Competition

b

 Unplanned economy

c

 Planned economy

d

 Equal opportunities

Answer & Explanation
Answer : Option B

73.  Who is the Chairman of the Planning Commission in India?

a

  Prime Minister

b

 Vice President

c

 President

d

 Finance Minister

Answer & Explanation
Answer : Option A

74.  For which period was the Rolling Plan made?

a

  1950-1953

b

 1980-1985

c

 1978-1983

d

 1965-1958

Answer & Explanation
Answer : Option C

75.  Green Revolution started in

a

  1964-65

b

 1966-67

c

 1965-66

d

 1967-68

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers